Pekár Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pekár Imre
Benczúr Gyula festménye
Benczúr Gyula festménye
Született 1838. december 8.
Rozsnyó
Elhunyt 1923. július 12. (84 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása gépészmérnök, feltaláló, malomtechnológus, közgazdasági író
Sírhelye Új köztemető
A Wikimédia Commons tartalmaz Pekár Imre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rozsnyói Pekár Imre (Rozsnyó, 1838. december 8.Budapest, 1923. július 12.) magyar gépészmérnök, feltaláló, malomtechnológus, közgazdasági író, az MTA tagja.

Élete[szerkesztés]

A bécsi Politechnikumban tanult, majd Karlsruhéban gépészmérnöki oklevelet szerzett. 18591863-ig Angliában és Párizsban dolgozott. 18641874 között a debreceni István-malomban „technikai felügyelő”, majd igazgató volt, közben a debreceni gazdasági tanintézetben tanított.

Ezen felül a szó szoros értelmében véve is a mindennapi kenyerünk alapját adó liszttel kapcsolatban ért el kiemelkedő eredményt. 1876. április 10-én adta be Bécsben a Sajátszerű készülékek a különféle lisztneműek megvizsgálására és összehasonlítására című szabadalmát, és 1876. július 26-án meg is kapta rá a szabadalmi oltalmat. Találmányának lényege, hogy a különféle lisztek néhány grammját egymás mellé fatáblácskákra helyezik, így kiütközik a színkülönbségük. Még szembeötlőbb a különbség, ha a mintákat vízbe mártják. E műveleteket pekározásnak nevezte el az utókor, s ez az eljárás mindmáig tájékoztatja a molnárt az őrlés rész- és végeredményéről, a liszt tisztaságáról, korpamentességéről. A nevéből származó „pekározás”, „pekározik”, „pekárdeszka”, „pekársimító” stb. fogalmak számos nyelvben megtalálhatók: a franciában: essai Pekár; a németben: pekarisieren, Pekár-Probe; az oroszban: pribor Pekara, proba Pekara.

Pekár Imre sírja Budapesten. Új köztemető: 28-1-184/185.

A szabadalmával szerzett hírnévnek köszönhette, hogy 1878-ban a párizsi világkiállítás zsűrijének tagjai közé választották. A világkiállítás búzáinak elemzése alapján állította össze Földünk búzája és lisztje a tudomány, a fogyasztó, a molnár és a termelő szempontjából című, 1881-ben kiadott művét, amelyben áttekintést ad a búzafajtákról és lisztjeikről, a mezőgazdasági állapotokról és az őrlési módszerekről stb. Amerikai tanulmányútjának tapasztalatai alapján egyszerű gabonatárolók építését javasolta, és az ő tanácsai alapján épült meg 1890-ben Fiumében az első hazai amerikai rendszerű elevátor. 18821909-ig a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank áruosztályának vezető igazgatójaként irányította a közraktári hálózat kiépítését, és nagy része volt a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság (MFTR) létrehozásában is. 1921-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti taggá választotta.

Írásai[szerkesztés]

  • Sajátszerű készülékek a különféle lisztneműek megvizsgálására és összehasonlítására : szabadalom. (1876)
  • Földünk búzája és lisztje a tudomány, a fogyasztó, a molnár és a termelő szempontjából. (1881)

Emlékezete[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Pekár Zsuzsa – Pénzes István: Pekár Imre. In: Műszaki nagyjaink, 6. kötet. Szerk.: Pénzes István. Bp.: Gépipari Tudományos Egyesület, 1986. 509–616.
  • Pénzes István: Pekár Imre. In: Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig. Főszerk. Nagy Ferenc. Budapest: Better; MTESZ; OMIKK. 1997. 638–639. o. ISBN 963-85433-5-3
  • Királyi Könyvek

További információk[szerkesztés]