Peggy Fleming

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peggy Fleming
Született1948. július 27. (75 éves)[1][2][3]
San José
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • műkorcsolyázó
  • sportriporter
Iskolái
  • Colorado College
  • Hollywood Professional School
  • Cheyenne Mountain High School
KitüntetéseiAP hírügynökség az év sportolója (1968)

Magassága163 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Peggy Fleming témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Az  USA színeiben
Műkorcsolya
Olimpiai játékok
arany
1968, Grenoble
egyéni
Világbajnokság
arany
1968, Genf
egyéni
arany
1967, Bécs
egyéni
arany
1966, Davos
egyéni
bronz
1965, Colorado Springs
egyéni

Peggy Gale Fleming (San José, Kalifornia, 1948. július 27. –) olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok amerikai műkorcsolyázónő. Több mint 20 évig televíziós kommentátor volt a műkorcsolyázásban, beleértve számos téli olimpiai játékot.

Élete[szerkesztés]

Fleming San Jose-ban született, Doris Elizabeth (szül. Deal) és Albert Eugene Fleming újságíró és volt amerikai tengerész lányaként. 9 éves korában kezdett korcsolyázni, amikor apja Peggyt és három nővérét elvitte korcsolyázni. 1961-ben, amikor Peggy tizenkét éves volt, edzője William Kipp meghalt az Egyesült Államok korcsolyázócsapatának többi tagjával együtt amikor a Sabena 548-as járata lezuhant, miközben az 1961-es műkorcsolya-világbajnokságra utaztak. Fleminget ezután Carlo Fassi edzette. Szokatlan stílusa öt amerikai bajnoki címhez, három világbajnoki és az 1968-as Grenoble-i olimpia bajnoki címhez juttatta. Peggy anyja emlékezetes szerepet játszott lányának a grenoble-i olimpiai győzelmében, amikor ruhájának a chartreuse színt választotta, melyet a szomszédos karthauzi rend kolostorában készített likőr színéről neveztek el. Ezzel elnyerte a helyi francia közönség támogatását a Peggy egyébként is hibátlan teljesítményének. Grenoble-i díját kiemelten fontosnak tartotta az amerikai sportolók és az egész nemzet számára, mivel ez volt az egyetlen aranyérem amelyet az amerikai olimpiai csapat nyert az 1968-os téli olimpián. Ez jelezte egyben az amerikai női műkorcsolyázás élvonalba való visszatértét, az 1961-es Sabena repülőgép tragédiája után.

A sportkarrier után[szerkesztés]

Olimpiai bajnoksága után Fleming professzionális korcsolyázó lett. TV-műsorokon szerepelt, köztük öt saját műsorban az NBC kanálison és számos jégrevüvel, mint például az Ice Capades-szal. A hidegháború alatt Fleming televíziós műsort forgatott a Szovjetunióban és a „Pillangó szerelmeseinek hegedűversenye” kínai zeneműre korcsolyázott Kínában. 1981 óta az ABC Sports műkorcsolya-kommentátora.

Peggy Fleminget 1998-ban mellrákkal diagnosztizálták. A betegségét korai stádiumban észlelték és a műtét sikeres volt. Mellrák-aktivista lett aki a korai felismerés jelentősége mellett áll ki.

1970. június 13-án Fleming feleségül ment fiatalkori szerelméhez, Greg Jenkins, bőrgyógyász és egykori amatőr műkorcsolyázóhoz. A párnak két fia született: Andy (1977) és Todd (1988). A kaliforniai ‘’Fleming Jenkins Vineyards & Winery’’ szőlészet és borászat megalapítói voltak. A pincészet évente közel 2000 karton bort termelt, „Koreográfia” névvel, a Napa-völgyből származó Bordeaux-i fajta szőlőből és a San Francisco-öböl Syrah fajtából "Victories Rose" névvel. A "Victories Rosé" nyereségét olyan jótékonysági szervezeteknek adományozták amelyek a mellrák kutatását támogatták. A borászatot 2011-ben bezárták.

1988-ban a Franklin Mint érme- és műtárgykereskedő készítette és árusította a Peggy Fleming porcelán babát.

2007-ben Fleming bíróként jelent meg a Jégi dicsőségünk (Blades of Glory) című filmben.

2010-ben az ’’ Art of the Olympians’’szervezet egy 30 perces dokumentumfilmet készített róla. Festményei vannak megjelenítve a szervezet honlapján is.[4]

A korábbi olimpikon Vonetta Flowers és Fleming megsérült és rövid kórházi kezelésre szorult egy közlekedési baleset után, amikor az Egyesült Államok alelnöke, Joe Biden, autós felvonulásán vett részt a 2010-es vancouveri téli olimpia alkalmából.

Díjak és kitüntetések[szerkesztés]

  • Az év sportolója, 1967 - ABC, Wide World of Sports
  • Lombardi-díj, 2003 - Vince Lombardi Rák Alapítvány kitüntetése". A díjat Lombardi futballedző örökségének tiszteletére hozták létre és évente odaítélik egy személynek, aki példaként szolgál edzői szellemre.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 18.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Art of the Olympians(angolul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peggy Fleming című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.