Paul Abadie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Abadie
Paul Abadie.jpg
Született
1812. november 10.
1812. november 9.
Párizs
Elhunyt
1884. augusztus 2. (71 évesen)
1884. augusztus 3. (71 évesen)
Foglalkozása építész
Paul Abadie

Paul Abadie (Párizs, 1812. november 9.Chatou, 1884. augusztus 3.) francia építész.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nevét és szakmáját is atyjától örökölte, atyja id. Paul Abadie (1783-1868) Bordeaux-ban volt építész. Fia Jules Leclercnél és a Francia Akadémián tanult. Viollet-le-Duc mellett részt vett a párizsi Notre-Dame restaurálásában. 1874 és 1884 között önkormányzati képviselő volt lakóhelyén, Chatou-ban.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számos templomot restaurált, illetve épített újjá román-bizánci stílusban, köztük a bordeaux-i bencés apátság és kolostor, a Charente megyei St Péter katedrális, Périgueux és Angoulême város katedrálisa, stb. Az általa restaurált templomok nagyobbik része ma a világörökség részét képezi. Önálló épületeket is tervezett. Egyházmegyei építész lett, s tagja a műemlékeket felügyelő bizottságának.

Sacré Cœur-székesegyház

Fő műve a tervei alapján felépült párizsi Sacré Cœur-székesegyház (basilique du Sacré-Cœur de Montmartre). A bazilika bizánci elemekkel kevert neoromán stílusban pompázik. Grandiózus kupolájával és 120 méter magas tornyával Párizs egyik karakterisztikus épülete. Tiszta időben a templom lépcsőiről gyönyörű kilátás nyílik a fővárosra. A katedrális elhelyezése tehát remekbe sikerült, eklektikus stílusa visszatetszést kelthet, de annyira meghökkentő, hogy már szép. Egyszerre beleolvad és kiemelkedik a Montmartre-i környezetben. A bazilika építését a párizsi kommün leverésének örömére határozták el, de a pénz nagyon lassan csordogált, az építkezés évtizedekig húzódott, végül maga az épület tervezője Paul Abadie sem érte meg az átadás pillanatát, 1884-ben halt meg, a katedrálist 1914-ben adták át, Paul Abadie terveit bizonyos pontokon módosították, így nyert befejezést az építkezés.

Alább a galériában bemutatunk néhány bizánci-román stílusú katedrálist, melyeknek 19. századi újjáépítése és restaurálása Abadie tervei nyomán készült.

Katedrálisok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Abadie témájú médiaállományokat.
  • Művészeti lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Győző Andor kiadása, 1935. Paul Abadie szócikkét lásd 7. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.