Panthéon (Párizs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Panthéon
Pantheon of Paris 007.JPG
Település Párizs 5. kerülete
Hely Place du Panthéon, 75005 Paris
Megnyitás 1791
Építési stílus neoklasszicista építészet
Építész(ek) Jacques-Germain Soufflot
Elhelyezkedése
Panthéon (Franciaország)
Panthéon
Panthéon
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 50′ 46″, k. h. 2° 20′ 45″Koordináták: é. sz. 48° 50′ 46″, k. h. 2° 20′ 45″
Panthéon weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Panthéon témájú médiaállományokat.
Panthéon, Paris 25 March 2012.jpg

A Panthéon Párizsban, a Quartier latin-ban álló, a 18. század második felében emelt nagyszabású klasszicista épület.

Az épület eredetileg templomnak készült, a súlyos betegségéből felépülő XV. Lajos francia király utasítására, Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a tiszteletére. A munkálatok 1758-ban kezdődtek az udvari építész, Jacques Soufflot irányításával. Anyagi gondok miatt az építmény csak XVI. Lajos idejében, 1790-ben készült el.

A Panthéon építészetileg a párizsi Louvre oszlopsorát és a londoni Szent Pál-székesegyház kupoláját ötvözi gótikus szerkezeti megoldásokkal. A korinthoszi oszlopokból álló csarnok nagyon hasonlít a római Pantheon hasonló szerkezeti egységére. A görög kereszt alakú templom 110 méter hosszú és 84 méter széles, kupolája 83 méter magas.

A templom a francia forradalom idején új funkciót kapott: a legdicsőbb franciák temetkezési csarnoka, mauzóleuma lett. Később Napóleon visszaadta az egyháznak, ám 1885-től végleg Franciaország nagyjainak temetkezési helye lett az épület. Homlokzatán ma is olvasható a felirat: „A nagy embereknek, a hálás haza.”

A mauzóleumban először Mirabeau-t helyezték örök nyugalomba, 1791-ben. Őt – többek között – olyan híres személyek követték, mint Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Gaspard Monge, Claude-Victor Perrin, Claude Monet, Louis Pasteur és a Curie házaspár, Marie és Pierre Curie. Eddig az utolsó nevezetes személy, akit itt, 132 évvel a halála után, újra eltemettek, Alexandre Dumas volt (2002-ben).

A klasszicista épület kupoláját a fizikus Léon Foucault 1851-ben felhasználta a Föld forgását bizonyító ingakísérletére.

Forrás[szerkesztés]

  • Tóth Péter: Művészettörténet 3.