PZL Mielec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PZL Mielec
Típuskorlátolt felelősségű társaság
Alapítva1939
SzékhelyMielec, Lengyelország
VezetőkJanusz Zakręcki
AlapítóSchweizer brothers
Iparágrepülőgépipar
Tulajdonos
FormaSp. z o.o.
Termékekrepülőgépek, helikopterek, repülőgép-alkatrészek
AnyavállalataSikorsky Aircraft (United Technologies Corporation)

PZL Mielec (Lengyelország)
PZL Mielec
PZL Mielec
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 50° 18′ 21″, k. h. 21° 27′ 53″Koordináták: é. sz. 50° 18′ 21″, k. h. 21° 27′ 53″
A PZL Mielec weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz PZL Mielec témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A PZL Mielec, teljes nevén Polskie Zakłady Lotnicze Sp. z o.o. – PZL Mielec (magyarul Lengyel Repülőgépgyárak), korábban WSK-Mielec, majd WSK PZL-Mielec a lengyelországi Mielec városban működő repülőgépgyár. A legnagyobb kapacitású lengyelországi repülőgépgyár. A céget 2007-ben megvásárolta az amerikai United Technologies Corporation vállalat és a Sikorsky Aircraft Co.-hoz kapcsolta. A lengyel gyár azonban megtartotta saját gyártmányjelzését.

Története[szerkesztés]

1938–1939 között építették a Központi Ipari Körzet fejlesztési projekt részeként, az Állami Repülőgépgyárak (PZL) 2. sz. repülőgépgyártó üzemeként a gyártókapacitás bővítése céljából. A cég a WP–2 jelzést kapta (WPWytwórnia Płatowców 2 , magyarul 2-es sárkány üzem). Ezzel egy időben épült fel a közeli Rzezsówban a PZL új motorgyára is. 1938 júliusában kezdte meg működését az üzem, ahol a PZL.37 Łoś bombázó gyártása indult el a PZL okęciei központi gyárából szállított alkatrészek és részegységekből. Ekkor kb. 700 ember dolgozott az üzembe, ahol Lengyelország német megszállásáig kb. 120 repülőgépet építettek. A tervek között szerepelt a PZL.64 Sum könnyű bombázó és a PZL.50 Jastrząb vadászrepülőgép gyártása is Mielecben, de erre a háború miatt már nem kerülhetett sor.

A várost 1939. szeptember 13-án foglalták el a német csapatok, ezután a repülőgépgyártó üzem a Heinkel cég alárendeltségébe került. A német megszállás alatt kezdetben a He 111-es bombázó vezérsíkjait gyártották. Az üzemben gyártották a He 117 Grief bombázót és a He 219 éjszakai vadászrepülőgépet is, és a He 111 összeszerelése is folyt. Emellett repülőgép-javítást is végzett az üzem, többek között a He 111 bombázó és a Ju 52-es szállító repülőgépeket javítottak ott.

Gyártmányai[szerkesztés]

A vállalat egyik gyártmánya, a PZL M28 Bryza
PZL M18 Dromader

Korábbi gyártmányai[szerkesztés]

Jelenlegi gyártmányai[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Mariusz Wojcuech Majewski: Samoloty i zakłady lotnicze II Rzecsypospolitej, ZP Grupa, Warszawa, 2008, ISBN 978-83-922944-5-0, pp. 167–174.

További információk[szerkesztés]