Pándi Titusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pándi Titusz

Pándi Titusz (Titus G. Pandi) Budapest, magyar fotóművész. Fő szakterülete a reklámfotózás (modelles reklám- és divatfotó, portré és aktfotó). Jelenleg Budapesten él és dolgozik.

Életút[szerkesztés]

Budapesten született.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium elvégzése után a budapesti fotóiskolában szerezte a diplomát. 1982-1986 között a MAFILM-nél dolgozott mint standfotós. Feladatai volt többek között, hogy színészekről, rendezőkről, operatőrökről portrékat készítsen. 1986-1987-ben ösztöndíjasként a bécsi Szövetségi Felsőfokú Tanulmányi- és Kutatóintézet (Höhere Graphische Bundeslehr- und Versuchanstalt Wien) fotográfus mesterosztályát végezte el és diplomázott. 1988-1994 között alkalmazott reklámfotográfusként dolgozott Bécsben, miközben híres magyar és osztrák személyiségek (művészek, diplomaták, arisztokraták) fényképezésével folytatta portréfotográfusi munkáját. 1994-ben saját reklámfotó-stúdiót nyitott (Titus G. Pandi Reklámfotó-stúdió) Budapesten és azóta is ebben a városban él.

Kiállítások[szerkesztés]

A nyolcvanas években több, mint 50 magyar és nemzetközi fotókiállításon és pályázaton (többek között Ausztriában, Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Lengyelországban) vett részt, és nyert különböző díjakat. Több egyéni és csoportos kiállítása volt a következő városokban: Budapest, Bécs, Ried Ausztria, Burghausen (Németország), Gdańsk (Lengyelország).

Fotói rendszeresen jelennek meg különböző folyóirat- és könyvpublikációkban.

Munkássága[szerkesztés]

Művészi aktfotográfiával, divatfotóval és riport jellegű absztrakt városképekkel a kezdetek óta változó intenzitással foglalkozik. „Az utóbbi években ismét előtérbe került az életemben ez a fotográfiai kifejezésmód. A részletgazdag, természeténél fogva absztraháló fekete-fehér technika felmagasztalja, elemeli, időtlenné és értékállóvá teszi a fotókat.” – nyilatkozta.

További információk[szerkesztés]