Ugrás a tartalomhoz

Pál Hunor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pál Hunor
A Csokonai Nemzeti Színház oldalán Máthé András felvétele
A Csokonai Nemzeti Színház oldalán
Máthé András felvétele
Életrajzi adatok
Született1976május 16. (48 éves)
Marosvásárhely román
Származásmagyar magyar
Pályafutása
IskoláiMarosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Aktív évek2007-

Pál Hunor IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Pál Hunor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pál Hunor (Marosvásárhely, 1976. május 16. –) magyar színművész.

Életpályája[szerkesztés]

1976-ban született az erdélyi Marosvásárhelyen. Erdőszentgyörgyi Elméleti Líceum humán szakán érettségizett, majd Sulyok István Főiskola (Partium keresztény egyetem) zenepedagógia szakán tanult.[1] 2007-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakán.[2] 2007-2014 között a Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulatának, 2014-2018 között a debreceni Csokonai Színház tagja volt.[3][4][5] A színészet mellett faszobrászattal is foglalkozik.[6]


Színházi Nevelési tapasztalat

Részt vett 2011 -ben a Nagyváradi Állami Színház által meghirdetett Színház az iskolában, iskola a színházban című programban, melynek célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz, a magyar- és világirodalom egy-egy meghatározó művén keresztül, elősegítve a szövegértelmezési készséget, a színházi alkotófolyamatra való rálátást és a színházi eszközökkel történő önkifejezést.

2009 - ben bemutatta a KLAMM HÁBORÚJA Archiválva 2022. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben (diákoknak szóló színházi műfaj) című monodrámát.

A darab iskolákban, osztálytermekben szembesíti a tanulókat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs – konfliktuskezelő – és empatikus készségét, valamint a színházi élmény jobb megértését, feldolgozását.

2010 -ben FÜGE Egyesület a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából nyílt pályázati felhívás, Tantermi Színházi Projekt címmel. A nyílt felhívásra összesen 204 javaslat érkezett a legkülönbözőbb társulatok, alkotói csoportosulások és önálló előadók által. A beérkezett projektek közül a felkért szakmai zsűri - Gáspár Máté, Nánay István és Vekerdy Tamás - választotta ki azt a 18 előadást, amelyek kétnapos szemle keretén belül mérettetnek meg szakértői, tanári valamint diák közönség előtt. A KLAMM HÁBORÚJA Archiválva 2022. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben részt vett a szemlén.

Filmes és fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

  • Kossuth papja (2015)

Színházi szerepei[szerkesztés]

Díjai és kitüntetései[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Jegy.hu - Pál Hunor (magyar nyelven). Jegy.hu. (Hozzáférés: 2018. július 8.)
  2. A sötétségen keresztül… – beszélgetés Pál Hunor színművésszel”, teatroblog, 2013. szeptember 20. (Hozzáférés: 2018. július 8.) (hu-HU nyelvű) 
  3. Pál Hunor - Csokonai Színház”, Csokonai Színház. [2022. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. július 8.) (hu-HU nyelvű) 
  4. Új játszóhellyel bővül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház”, 7óra7 (Hozzáférés: 2018. július 8.) (hu-HU nyelvű) 
  5. A Csokonai Színház Európai évadot hirdetett meg”, Színház.hu (Hozzáférés: 2018. július 8.) (hu-HU nyelvű) 
  6. Dehir.hu: Színész és grafikus közös kiállítását nyitották meg a Csokonai Színházban – fotókkal (magyar nyelven). www.dehir.hu. (Hozzáférés: 2018. július 8.)

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]