Országúti diszkó (film, 2024)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országúti diszkó
(Road House)
2024-es amerikai film
RendezőDoug Liman
ProducerJoel Silver
AlapműOrszágúti diszkó
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Chuck Mondry
  • Sheldon Turner
Főszerepben
ZeneChristophe Beck
OperatőrHenry Braham
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő121 perc[1]
Forgalmazás
ForgalmazóAmazon MGM Studios
Bemutató
  • 2024. március 8. (South by Southwest 2024)
  • 2024. március 21. (streaming média, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Németország)[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Országúti diszkó (eredeti cím: Road House) 2024-ben bemutatott amerikai akciófilm, melyet Anthony Bagarozzi és Chuck Mondry forgatókönyvéből Doug Liman rendezett, az 1989-es, azonos című film feldolgozásaként. A főbb szerepekben Jake Gyllenhaal, Daniela Melchior, Conor McGregor (debütáló filmje), J. D. Pardo, Arturo Castro és Billy Magnussen látható. Producere az eredeti filmben is hasonló feladatkört betöltő Joel Silver volt.

Világpremierje 2024. március 8-án volt a South by Southwest fesztiválon nyitófilmjeként. Az Amazon MGM Studios március 21-én adta ki az Amazon Prime Video kínálatában.

Cselekmény[szerkesztés]

Az egykori UFC-harcos, Elwood Dalton azzal keresi kenyerét, hogy pályafutásának befejezése után underground harcokban vesz részt. Egy este felfedezi őt Frankie, aki egy kis floridai településen egy országút melletti szórakozóhelyet üzemeltet, és pénzt ajánl Daltonnak, hogy kidobóként dolgozzon nála. Némi kezdeti hezitálás után elfogadja az ajánlatot, Frankie lakóhajóját használja szállásként és hamarosan hírnevet szerez magának a kisvárosban. Állandó verekedései révén megismerkedik az ápolónő Ellie-vel is, akivel nemsokára romantikus kapcsolatba kezd.

A bárban végzett munkája révén Dalton a gátlástalan vállalkozó Ben Brandt célkeresztjében találja magát, aki meg akarja vásárolni Frankie-től az ingatlant, luxusüdülőhelyet építve a területen. Brandt többször is verőlegényeket küld a helyszínre, hogy megfélemlítse a vendégeket és rávegye Frankie-t az eladásra, de Dalton és képzett kidobótársai elbánnak a támadókkal. Különösen a bandavezér Dell-lel gyűlik meg a bajuk, a férfi Dalton életére tör, ami Dalton lakóhajóján egy végzetes összecsapással végződik: Dalton kidobja a fedélzetről és egy krokodil felfalja a bűnözőt.

Még akkor sem lehet rávenni Daltont, hogy elhagyja a várost, amikor Brandt a megye korrupt seriffjét uszítja rá. Brandt ezért felbérel Knox nevű brutális gengsztert, hogy ölje meg Daltont, és gyújtsa fel a bárt. A kettejük közötti harc döntetlennel végződik, ezért Dalton úgy dönt, háborút indít Brandt üzlete ellen. Megöli Brandt egyik emberét, aki korábban megpróbálta megfélemlíteni Dalton tinédzser barátját, Charlie-t, és ellop egy nagyobb összegű pénzt Brandttől.

Az események hatására Brandt elrabolja Ellie-t és a saját jachtjára viszi. Daltonnak a pénzt kellene elcserélnie a lány szabadságáért, ehelyett azonban felrobbantja és elsüllyeszti a hajót. A hajóról kimentett Ellie-vel a menekülő Brandt üldözésére indul, és végül sikerül is elkapnia őt az országúton. Ott Knox is megjelenik, megöli Brandtot, és végső csatát vívnak Daltonnal. Knoxnak sikerül egy késsel súlyosan megsebesítenie Daltont, de végül maga az egykori UFC-bunyós sebzi őt meg életveszélyesen ugyanazzal a késsel és egy törött fadarabbal.

A seriff, aki Ellie apja, elengedi Daltont, és megígéri, hogy elsimítja az ügyet. Dalton maga adja át a Brandt által ellopott pénzt Charlie-nak és a lány apjának, akiknek azt a Brandt emberei által korábban felgyújtott könyvesboltjuk újjáépítésére fordítják. A végefőcím jelenetéből kiderül, Knox túlélte a verekedést, a kórházban rátámadt a személyzetre és megszökött az intézményből.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Elwood Dalton Jake Gyllenhaal Csőre Gábor
Ellie Daniela Melchior Nagy Katica
Knox Conor McGregor Király Attila
Ben Brandt Billy Magnussen Markovics Tamás
Frankie[4] Jessica Williams Bogdányi Titanilla
Black seriff Joaquim de Almeida Kőszegi Ákos
Dell J. D. Pardo[5] Szabó Máté
Carter Austin Post Varga Rókus
Billy Lukas Gage Bergendi Áron
Moe Arturo Castro[6] Baráth István
Laura B. K. Cannon Kokas Piroska
Vince Beau Knapp Moser Károly
Sam[5] Darren Barnet Kékesi Gábor
Reef Dominique Columbus Penke Bence
Jack Bob Menery Czető Roland
Clyde Catfish Jean Kisfalusi Lehel
Stephen Kevin Carroll Pál Tamás
Charlie Hannah Lanier Szabó Zselyke

A film készítése[szerkesztés]

A projektnek hivatalosan 2022 augusztusában adott zöld utat az Amazon Studios,[7] amely öt hónappal korábban vásárolta meg az Metro-Goldwyn-Mayert.[8] Daniela Melchior, Billy Magnussen, Conor McGregor, Gbemisola Ikumelo, Lukas Gage, Hannah Love Lanier, Travis Van Winkle, B.K. Cannon, Arturo Castro, Dominique Columbus, Beau Knapp és Bob Menery csatlakoztak Gyllenhaal mellé.[6][9] Joaquim de Almeida, Darren Barnet, Kevin Carroll és J. D. Pardo még a hónap folyamán csatlakozott a szereplőgárdához.[5] 2023 júniusában Jessica Williams elárulta, hogy szerepet kapott a filmben.

A forgatás 2022. augusztus 23-án kezdődött a Dominikai Köztársaságban.[10][11] 2023. március 3-án Gyllenhaal az Ultimate Fighting Championship korábbi harcosával, Jay Hieronnal forgatott egy jelenetet az UFC 285-ös UFC ünnepi mérlegelését követően a nevadai Las Vegasban, az MGM Grand Garden Arénában. A jelenet a mérlegelésen részt vevő rajongók előtt zajlott, akik között ott volt Dana White UFC-elnök, Jon Anik play-by-play bemondó és a UFC-rendezvények más állandó személyzete is.[12] Az esemény szünetében forgattak egy sétálós jelenetet Gyllenhaallal.[13]

Filmzene[szerkesztés]

Volker Bertelmann szerezte a film zenéjét.[14] 2024 januárjában bejelentették, hogy Bertelmann távozott a projektből, helyette Christophe Beck lett az új filmzeneszerző.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Road House (15). BBFC , 2024. március 14. (Hozzáférés: 2024. március 15.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. március 23.)
  3. Országúti diszkó az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Davis, Clayton: Shrinking Star Jessica Williams on Joining Jake Gyllenhaal in the Road House Remake: 'He's an Insane Actor', 2023. június 17.
  5. a b c Grobar, Matt: Road House: Joaquim De Almeida, Darren Barnet, Kevin Carroll & JD Pardo Join Prime Video Reimagining Starring Jake Gyllenhaal. Deadline Hollywood , 2022. augusztus 24. (Hozzáférés: 2022. augusztus 24.)
  6. a b Kroll, Justin: Jake Gyllenhaal's Road House Movie A Go At Prime Video As Daniela Melchior, Billy Magnussen Among Those Joining Cast. Deadline Hollywood , 2022. augusztus 2. (Hozzáférés: 2022. augusztus 3.)
  7. Jackson, Angelique. Jake Gyllenhaal-Starring 'Road House' Reboot Gets Green Light at Prime Video (amerikai angol nyelven) (2022. augusztus 2.) 
  8. Zakrzewski, Cat. „Amazon closes its $8.45 billion acquisition of movie studio MGM”, The Washington Post , 2022. március 17. (Hozzáférés: 2023. március 4.) (amerikai angol nyelvű) 
  9. Kroll, Justin: Conor McGregor To Make Acting Debut In Jake Gyllenhaal-Led Road House For Prime Video. Deadline Hollywood , 2022. augusztus 3. (Hozzáférés: 2022. augusztus 3.)
  10. Kay, Jeremy: Jake Gyllenhaal's Road House to shoot in Dominican Republic for Prime Video. Kemps Film and TV Production Services Handbook , 2022. augusztus 2. (Hozzáférés: 2022. augusztus 3.)
  11. Fuge, Jonathan: Road House Remake First Look Shared by Jake Gyllenhaal. MovieWeb , 2022. augusztus 24. (Hozzáférés: 2022. szeptember 19.)
  12. Wells, Matthew: Video: Watch Gyllenhaal film 'Road House' scene after UFC 285 weigh-ins. MMA Junkie , 2023. március 3. (Hozzáférés: 2023. március 4.)
  13. Producer Joel Silver Fired From Amazon Films Starring Jake Gyllenhaal, Mark Wahlberg Over Verbal Abuse Allegations. The Wrap, 2023. november 30.
  14. Volker Bertelmann to Score Doug Liman's 'Road House' Reboot. Film Music Reporter , 2023. június 5. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  15. Christophe Beck Scoring Doug Liman's 'Road House'. Film Music Reporter , 2024. január 25.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Road House (2024 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]