Orosz László (irodalomtörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz László
Bahget Iskander felvétele
Bahget Iskander felvétele
Született1925. július 13.
Csépa
Elhunyt2016. február 9. (90 évesen)
Kecskemét
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
GyermekeiOrosz István
Foglalkozásairodalomtörténész
A Wikimédia Commons tartalmaz Orosz László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orosz László (Csépa, 1925. július 13.Kecskemét, 2016. február 9.[1]) irodalomtörténész. Fia Orosz István grafikus, lánya Orosz Andrea tanár.

Élete[szerkesztés]

Beregszászon érettségizett, majd az Eötvös Collegium tagjaként Budapesten végezte az egyetemet. Első írásai az Illyés Gyula által szerkesztett Válaszban jelentek meg. 1948-tól Kecskeméten magyar-latin szakos gimnáziumi tanár. 1956-ban a Forradalmi Bizottság tagja. Az 1956-os forradalom szellemi előkészítésének vádjával 8 hónap előzetes letartóztatás után, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, s 3 évre megfosztották a katedrától. 1961-től taníthat újra a kecskeméti Katona József Gimnáziumban.

Fő kutatási területe a felvilágosodás és a reformkor magyar irodalma, elsősorban Katona József és Berzsenyi Dániel munkássága.

Művei[szerkesztés]

Jókai Mór, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel és Katona József több művének kritikai kiadását rendezte sajtó alá, illetve látta el kísérő tanulmányokkal és jegyzetekkel. Részt vett az Akadémiai kiadó 6 kötetes A magyar irodalom története című könyvének („Spenót”) létrehozásában, illetve a Magyar irodalmi lexikon és az Új magyar irodalmi lexikon szerkesztésében. Tanulmányai, esszéi, kritikái és recenziói főleg az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti közlemények, a Forrás, a Színháztudományi Szemle és a Cumania című folyóiratokban jelentek meg.

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Isten veled Laci bácsi! Archiválva 2016. február 16-i dátummal a Wayback Machine-ben Hirös.hu. 2016. február 11.

Források[szerkesztés]

  • Varga Mihály: Dr. Orosz László élete és munkássága. Porta könyvek, Kecskemét, 2003

További információk[szerkesztés]