Orosz László (irodalomtörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orosz László
Született 1925. július 13.
Csépa
Elhunyt 2016. február 9. (90 évesen)
Kecskemét
Nemzetisége magyar
Gyermekei Orosz István
Foglalkozása irodalomtörténész

Orosz László (Csépa, 1925. július 13.Kecskemét, 2016. február 9.[1]) irodalomtörténész. Fia Orosz István grafikus.

Élete[szerkesztés]

Beregszászon érettségizett, majd az Eötvös Collegium tagjaként Budapesten végezte az egyetemet. Első írásai az Illyés Gyula által szerkesztett Válaszban jelentek meg. 1948-tól Kecskeméten magyar-latin szakos gimnáziumi tanár. 1956-ban a Forradalmi Bizottság tagja. Az 1956-os forradalom szellemi előkészítésének vádjával 8 hónap előzetes letartóztatás után, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, s 3 évre megfosztották a katedrától. 1961-től taníthat újra a kecskeméti Katona József Gimnáziumban.

Fő kutatási területe a felvilágosodás és a reformkor magyar irodalma, elsősorban Katona József és Berzsenyi Dániel munkássága.

Művei[szerkesztés]

Jókai Mór, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel és Katona József több művének kritikai kiadását rendezte sajtó alá, illetve látta el kísérő tanulmányokkal és jegyzetekkel. Részt vett az Akadémiai kiadó 6 kötetes A magyar irodalom története című könyvének („Spenót”) létrehozásában, illetve a Magyar irodalmi lexikon és az Új magyar irodalmi lexikon szerkesztésében. Tanulmányai, esszéi, kritikái és recenziói főleg az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti közlemények, a Forrás, a Színháztudományi Szemle és a Cumania című folyóiratokban jelentek meg.

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Isten veled Laci bácsi! Hirös.hu. 2016. február 11.

Források[szerkesztés]

  • Varga Mihály: Dr. Orosz László élete és munkássága. Porta könyvek, Kecskemét, 2003.

További információk[szerkesztés]