On-lány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
On-lány
(Birthday Girl)
2001-es amerikai–brit film
Rendező Jez Butterworth
Producer Steve Butterworth
Diana Phillips
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • krimi
  • dráma
  • erotikus thriller
  • erotikus film
Forgatókönyvíró Tom Butterworth
Jez Butterworth
Főszerepben Nicole Kidman
Ben Chaplin
Zene Stephen Warbeck
Operatőr Oliver Stapleton
Vágó Christopher Tellefsen
Gyártás
Gyártó Miramax Films
FilmFour
Ország Egyesült Királyság
 USA
Nyelv angol
orosz
+ magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 93 perc
Költségvetés 13 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Miramax Films
Egyesült Királyság FilmFour
Magyarország UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2002. február 1.
Egyesült Királyság 2002. június 28.
Magyarország 2002. szeptember 5.
KorhatárUSA R
Magyarország 16 év
Bevétel USA5 142 576$
Magyarország55 123$
Earth flag PD.jpg16 171 098$[2]
További információk

Az On-lány (Birthday Girl) Jez Butterworth 2002-ben bemutatott filmje. A film a mozikban nem volt különösebben sikeres, de a kritikusok pozitív véleményeket írtak róla. A film főhősnője (Nicole Kidman) már korábban is kipróbálta magát hasonló fekete komédiában (Majd' megdöglik érte, rendező:Gus Van Sant).

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

John Buckingham egyszerű angol banki alkalmazott. Élete szürke hétköznapokból és még szürkébb hétvégékből áll. Egyetlen menekülési pontja az Internet. A világhálón bukkan rá egy rendkívül furcsa honlapra. Orosz lányok, hölgyek adatbázisából választhatja ki a számára megfelelő feleséget, aki ha szerencsésen kiválaszttatik azonnal repül a nyugati férfihez. John igénybe veszi a szolgáltatást és rendel magának feleséget.

Úgy tűnik Nadja minden feltételnek megfelel, így berendeli, majd a reptéren várja. Természetesen tökéletes nincs... A lány nem beszél angolul, bár ezt először nem veszi észre John. Mivel a nyelv a kommunikáció alapja sokáig nem maradhat titokban, mikor kiderül furcsa kapcsolat alakul ki közöttük. Beszélnek egymáshoz (bár a másik nem érti), és a test kommunikációs lehetőségeit használják.

John élete – miközben küzd, hogy a lány visszakerüljön Oroszországba – megváltozik. Ha kellemetlen, kényelmetlen is de társa van. Ráadásul a lány hajlandó John sötét vágyait is kielégíteni.

Azonban a szerencse forgandó, és egy nap betoppan a kisvárosi sorházba Najda unokatestvére és annak cimborája. John nem tudja, mit csináljon, nem akar udvariatlan lenni, talán nem is tud, de zavarja a "vendégek" jelenléte. Azonban a kommunikációt megkönnyítik, mivel Jurij jól beszél angolul.

Végül egy nap elszánja magát, hogy kitegye a srácok szűrét. A fiúk megértően jelzik, hogy tudomásul vették és holnap reggel távoznak. Alekszej azonban begőzöl és Nadja megölésével fenyegeti John-t, hogy az rabolja ki saját munkahelyét. John megteszi, de kiderül a lány sosem volt veszélyben. A két férfi a bűntársa és ő hálózta be a megfelelő pali madarat. John-t magukkal viszik és fogságban tartják.

A sikeres ackió után miközben a banda számolja a gubát, Nadja bejelenti, hogy terhes és biztos benne, hogy Alekszej az apja a születendő gyermeknek. Alekszej nem hisz neki és másnap megkötözve a lányt is ott hagyja korábbi búvóhelyükön.

Mikor John-nak sikerül kiszabadulni a kötelékeiből a szomszéd szobában megtalálja Nadja-t. Először nem is akar vele foglalkozni, majd rájön, hogy inkább bosszút áll és elviszi a rendőrségre. A rendőr őrsön szembesül a lány állapotosságával, s mivel sorsa már nem közömbös számára, meggondolja magát, mégsem adja fel, hanem segít neki kijutni az országból. Mint szökevények próbálnak eljutni a reptérig, hiszen John-t a lopás miatt kőrözik.

A reptér környékén még egyszer belefutnak a srácokba, de John-nak és Nadjának sikerül megmenekíteniük magukat valamint az ellopott pénzt is megszerzik.

A film végül "Happy End"-del zárul, mivel John Sofia-val (Najda elárulja valódi nevét a film végén) együtt elrepül Oroszországba.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Nadja/Sofia Nicole Kidman Györgyi Anna
John Buckingham Ben Chaplin Széles Tamás
Alekszej Vincent Cassel Karácsonyi Zoltán
Jurij Mathieu Kassovitz Csőre Gábor
Clare Kate Lynn Evans Braun Rita
Nigel Stephen Mangan Fazekas István
Robert Moseley Alexander Armstrong Németh Gábor
Karen Sally Phillips Árkosi Kati

Filmzene[szerkesztés]

Címe Előadó Zeneszerző Szövegíró
1. Dost Vas Mam! (I've Had It With You) Da Il Deuce Khukri
2. Pocasna Loza (Vip Lounge) Sick Rhyme Sayazz Dash
3. Happy Birthday - Patty S. Hill
Mildred J. Hill
4. The Most Beautiful Girl in the World Bob Sakek Richard Rodgers
Lorenz Hart
5. Memory Elaine Paige Andrew Lloyd Webber Trevor Nunn
6. Somethin' Stupid Robbie Williams
Nicole Kidman
C. Carson Parks
7. Sugar and Spice The Searchers Tony Hatch
8. Age of the Sun The Sunshine Fix Bill Doss
9. Funny How Love Can Be The Ivy League John Carter
Ken Lewis
10. Even the Bad Times Are Good The Tremeloes Peter Callander
Mitch Murray

Műfaja[szerkesztés]

A filmet komoly nehézség besorolni a különböző műfajok valamelyikébe. Főhősünk mindent megkap mire a film végére érünk, mindent, amit csak akart, de nagyon nagy árat fizetett érte. A "jutalomért" előbb mindenét elveszti, mindenét feladja, vagy éppen feláldozza, pedig először azt hitte az egészet megveheti pénzért. A filmet nézhetjük mint romantikus vígjátékot, fekete komédiát vagy éppen mint thrillert. A rendező, Jez Butterworth saját véleménye szerint a film mégis leginkább szex-komédia.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. On-lány The Internet Movie Database
  2. On-lány Box Office Mojo

Külső hivatkozások[szerkesztés]