Miatyánkcserje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Olvasószemfa szócikkből átirányítva)
Miatyánkcserje
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Rosidae
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Mahagónifélék (Meliaceae)
Nemzetség: Melia
L. (1753)
Faj: M. azedarach
Tudományos név
Melia azedarach
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Miatyánkcserje témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Miatyánkcserje témájú médiaállományokat és Miatyánkcserje témájú kategóriát.

A miatyánkcseje vagy imafüzérfa, olvasószemfa (Melia azedarach) a mahagónifélék családjába tartozó, Ausztráliában és az orientális faunaterületen őshonos növény. A felnőtt fa lekerekített koronájú, lombhullató, általában 7–12 méter magas, kivételes körülmények között elérheti a 45 méter magasságot is, de sokszor csak cserje méretű. Csipkés, szeldelt levelei legfeljebb 50 centiméteresek, kétszeresen-háromszorosan összetettek, páratlanul szárnyasak, a levélnyelek hosszúsága változó. Kicsi, illatos, lila-halványlila szirmú, sárga bibéjű virágai 40-50 cm-es fürtökben nyílnak. Az elvirágzást követően bőségesen terem. Borsóra emlékeztető, de a borsószemeknél kissé nagyobb csonthéjas termései kezdetben zöldek, majd világos szalmasárgák, sárgásbarnák lesznek. A termések enyhén mérgezőek és gyakran egész télen át díszítik a fát. Levelei szintén mérgezőek.

Felhasználása[szerkesztés]

Fája kiváló bútoralapanyag, kemény magvaiból rózsafüzért - innen ered elnevezése - és más, gyöngyöket igénylő termékeket készítenek, kertekbe díszfaként ültetik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Melia azedarach című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.