Miatyánkcserje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Miatyánkcserje
Melia azedarach 01434.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Rosidae
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Mahagónifélék (Meliaceae)
Nemzetség: Melia
L. (1753)
Faj: M. azedarach
Tudományos név
Melia azedarach
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Miatyánkcserje témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Miatyánkcserje témájú médiaállományokat és Miatyánkcserje témájú kategóriát.

A miatyánkcseje vagy imafüzérfa, olvasószemfa (Melia azedarach) a mahagónifélék családjába tartozó, Ausztráliában és az orientális faunaterületen őshonos növény. A felnőtt fa lekerekített koronájú, lombhullató, általában 7–12 méter magas, kivételes körülmények között elérheti a 45 méter magasságot is, de sokszor csak cserje méretű. Csipkés, szeldelt levelei legfeljebb 50 centiméteresek, kétszeresen-háromszorosan összetettek, páratlanul szárnyasak, a levélnyelek hosszúsága változó. Kicsi, illatos, lila-halványlila szirmú, sárga bibéjű virágai 40-50 cm-es fürtökben nyílnak. Az elvirágzást követően bőségesen terem. Borsóra emlékeztető, de a borsószemeknél kissé nagyobb csonthéjas termései kezdetben zöldek, majd világos szalmasárgák, sárgásbarnák lesznek. A termések enyhén mérgezőek és gyakran egész télen át díszítik a fát. Levelei szintén mérgezőek.

Felhasználása[szerkesztés]

Fája kiváló bútoralapanyag, kemény magvaiból rózsafüzért - innen ered elnevezése - és más, gyöngyöket igénylő termékeket készítenek, kertekbe díszfaként ültetik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Melia azedarach című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.