Okályi Iván

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Okályi Iván
Emléktáblája az V. kerületben
Emléktáblája az V. kerületben
Életrajzi adatok
Született1900. április 10.
Gádoros
Elhunyt1968. november 16. (68 évesen)
Budapest
Ismeretes mintkertész, egyetemi tanár
Nemzetiségmagyar magyar
Állampolgárságmagyar magyar
IskoláiKertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Kertészeti Tanintézet (1924)
Más felsőoktatási
intézmény
Budapesti Tudományegyetem (1924)
Pályafutása
Szakterületbiológia
Kutatási területbotanika
Tudományos fokozatállamtudományok doktora (1924.)
agrártudományok doktora (1954.)
Szakintézeti tagságOrszágos Pomológiai Bizottság, titkár
Balatoni Gyümölcstermelők Egyesülete, elnök
Gyümölcstermelők Országos Egyesülete, elnök
MTA Kertészeti Bizottsága, elnök
Munkahelyek
Kertészeti Akadémiaoktató
Gödöllői Agrártudományi Egyetemprorektor
Kertészeti és Szőlészeti Főiskolaigazgató
Jelentős munkáiMezőgazdasági Lexikon
Kertészeti Lexikon (szerkesztő)
A Wikimédia Commons tartalmaz Okályi Iván témájú médiaállományokat.

Okályi Iván (Gádoros, 1900. április 10.Budapest, 1968. november 16.) okleveles kertész, egyetemi tanár, a mezőgazdasági tudományok doktora (1954).

Életpályája[szerkesztés]

1900. április 10-én született Gádoroson; apja Okályi G. Adolf helyi evangélikus lelkész, anyja Guggenberger Ida volt. 1924-ben a Kertészeti Tanintézetben kertészeti oklevelet, a budapesti tudományegyetemen államtudományi doktorátust szerzett. 1924-től 1927-ig Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Csehszlovákiában dolgozott és folytatott tanulmányokat. 1927-ben a Kertészeti Tanintézetben Mohácsy Mátyás mellett lett gyakornok.

1928-ban az akkor létrejött Országos Pomológiai Bizottság titkárává nevezték ki. 1930-ban a növényvédőszergyárak bérgyümölcsöseinek megszervezésével és irányításával bízták meg. E tevékenysége során sokat tett a magyar nagyüzemi gyümölcstermesztés alapjainak megteremtése érdekében. 1932-ben a Földművelésügyi Minisztérium saját kérésére Szegedre helyezte, ahol – többek között – a homoki őszibaracktermelés kérdéseivel foglalkozott.

1936-tól Balatonfüreden az első magyar kertészeti felügyelőség vezetője lett. Megszervezte a Balatoni Gyümölcstermelők Egyesületét, vezetésével megindult a Balaton-felvidék mandulafásítása.

1940-től a Kertészeti Akadémián (1942-től Kertészeti Főiskola) tanított. 1942-től a Gyümölcstermelők Országos Egyesületének igazgatója, 1947-től a gödöllői Agrártudományi Egyetem nyilvános rendes tanára, dékán, prodékán, prorektor volt. Az 1950-es évek derekán a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Gyümölcstermesztési Tanszékének vezetője, 1957-ben a főiskola igazgatója volt, 1957 áprilisában a Hazafias Népfront Országos Tanácsa mellett működő mezőgazdasági állandó bizottság alelnökévé is megválasztották. 1958-tól a Kertészeti Kutatóintézetben dolgozott.

A Magyar Tudományos Akadémia Kertészeti Bizottságának megalakulásától kezdve elnöke, majd tagja volt. 1960-ban vonult nyugdíjba.

Budapesten hunyt el 68 évesen, 1968. november 16-án.

1956-os közéleti szerepvállalása[szerkesztés]

1955-ben betegségére hivatkozva kérte a nyugdíjazását, amivel a főiskola szakoktatási főigazgatója és a személyzeti osztály is egyetértett, a politikai beállítottsága miatt – korábban a Nemzeti Parasztpárt tagja volt, de aztán pártonkívüli lett –, Erdei Ferenc akkori földművelésügyi miniszter azonban ezt nem engedélyezte. 1956 októberében, betegsége ellenére elvállalta a főiskolán a forradalmi bizottság elnöki tisztségét, annak szellemi és gyakorlati irányítójaként működött. Az ezzel kapcsolatban később lefolytatott fegyelmi vizsgálat megállapításai szerint vezetése alatt a bizottság megvonta az intézkedési jogköröket a hivatalban lévő igazgatótól, határozatilag kitiltott a főiskola területéről 16 kommunista beállítottságú dolgozót, majd javaslata alapján a november 3-i nagygyűlésen határoztak e kitiltott személyeknek az „ellenforradalmi bíróság” által való felelősségre vonásáról is. Ugyanakkor a bizottság határozatot hozott a korábban politikai okokból kizárt oktatók és hallgatók rehabilitációjának megkezdéséről, valamint a diákság felfegyverzéséről is. Mindezek miatt a Földművelésügyi Minisztérium a Mt.112.§ 2./ pontjába ütköző fegyelmi vétség elkövetése miatt, a 113.§ /2/ bekezdés d./ pontja alapján az azonnali hatályú elbocsájtását, esetleg az 1957-ben újból beadott nyugdíjazási kérelme alapján idő előtti nyugdíjazását javasolta.[1] Az egyelőre tisztázatlan, hogy végül is milyen úton kényszerült elhagyni a főiskolát.

Munkássága[szerkesztés]

Számos szakközleménye, könyve, főiskolai és egyetemi jegyzete és tankönyve jelent meg. Szakszerkesztője és szerzőtársa volt a Mezőgazdasági Lexikonnak és a Kertészeti Lexikonnak.

Főbb munkái[szerkesztés]

  • Útmutató a kiültetett gyümölcsfák nevelésére. Budapest, 1942
  • Általános gyümölcstermesztés és értékesítés I–II. Budapest, 1944
  • A gyümölcstermesztés, fejlesztésének távlati tervezési módszere (doktori értekezés tézisei) Budapest, 1954
  • Gyümölcstermelés (egyetemi tankönyv) Budapest, 1954

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Földművelésügyi Minisztérium előterjesztése a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságához az agrárfelsőoktatási intézmények egyes tanszékvezetőinek ellenforradalmi tevékenység alapján történő felelősségrevonása tárgyában. 1957. augusztus 18. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, XIX-K-1-c-116, 0059/1957

Források[szerkesztés]