Ogoué

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ogoué
Ogooué.JPG
Országok
Földrajzi adatok
Hossz850 km
Vízgyűjtő terület
  • 205 000
  • 222 700
km²
Torkolat Guineai-öböl
d. sz. 2° 40′, k. h. 14° 30′Koordináták: d. sz. 2° 40′, k. h. 14° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Ogoué témájú médiaállományokat.
Az Ogoué vízgyűjtő területe

Az Ogoué (vagy Ogooué, Ogowe) Gabon fő folyója, Nyugat-Közép-Afrikában. Vízgyűjtője kiterjed csaknem az egész Gabonra, mellékfolyói pedig elérik a Kongói Köztársaságot, Kamerunt és Egyenlítői Guineát.

Jellemzői[szerkesztés]

Az Ogoué 900 kilométeres hosszúságával nem tartozik a nagy folyók közé. A Bateke fennsík északnyugati részén ered, onnan északnyugat felé folyik, majd nyugatra. Port Gentiltől délre ömlik a Guineai-öbölbe. A deltája nagy, száz kilométer hosszú és száz kilométer széles. Teljes vízgyűjtő területe 223,856 négyzetkilométer, többyire háborítatlan erdők és némi fűvidék. A vízgyűjtőben az átlagos népsűrűség mindössze 4 ember egy négyzetkilométerre.

Az Ogoué majdnem teljes hosszában hajózható, Gabon fő kereskedelmi artériája. A folyó menti fontos városok: Loanda, Lambarene, Ndjole, Booué, Kankan, Ndoro, Lastoursville, Moanda és a kongói határ közelében Franceville.

A folyóban háromféle krokodil él: a nílusi krokodil, a törpekrokodil, és a csőrös krokodil.

Az első európai felfedező ebben a régióban, Pierre Savorgnan de Brazza, először az 1870-es években utazott ide. Mostanában is sok expedíció indul az északi mellékfolyók vidékeire és a Kongó folyó nyugati mocsárvidékére, miután bennszülöttek visszatérően dinoszauruszhoz hasonló lények felbukkanásáról számoltak be.

Mellékfolyói[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Gabon nemzeti parkjainak honlapja, angolul