Odontobatrachus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odontobatrachus
Odontobatrachus arndti
Odontobatrachus arndti
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Nyctibatrachidae
Nem: Odontobatrachus
Barej, Schmitz, Günther, Loader, Mahlow & Rödel, 2014
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Odontobatrachus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Odontobatrachus témájú kategóriát.

Az Odontobatrachus a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és az Odontobatrachidae családjába tartozó nem.[1] Egy 2014-ben végzett kutatás során Barej, Rödel, Loader & Schmitz a nemet elkülönítette a már ismert Petropedetes nemtől, és az új családot a már ismert Petropedetidae családtól különválasztotta.[2][3][4]

Taxonómiai helyzete[szerkesztés]

A nemet eredetileg a a Petropedetidae család Petropedetes nemébe sorolták, ezért a típusfaj a Petropedetes natator (Boulenger, 1905). A közelmúltban végzett morfológiai és genomikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a faj nemcsak a Petropedetidae családtól, hanem az összes többi létező családtól is kladisztikailag idegen. Továbbá kiderült, hogy az Odontobatrachidae család meglehetősen ősi, a becslések szerint a középső kréta időszakban, mintegy 80–90 millió évvel ezelőtt keletkezett. Következésképpen egy új családot és nemet jelöltek ki, az Odontobatrachidae családot és az Odontobatrachus nemet. A taxon evolúciós történetének részletei azonban még mindig nyitottak alternatív értelmezési lehetőségek előtt.[2]

Előfordulása[szerkesztés]

Az Odontobatrachus a felső-guineai erdőkben, Libériában, Sierra Leonéban, Elefántcsontpart nyugati területein honos.[2] Gyakran fordul elő erdős vidéken, erős áramlású, zúgókkal teli hegyi patakok közelében. Elterjedése nem egybefüggő, de ahol a faj előfordul, ott egyedszáma nagy. Az emberi települések és az olyan tevékenységek, mint a fakitermelés, a mezőgazdaság és a bányászat ökológiai veszélyt jelentenek a fajra, ami az erdei élőhelyek elvesztését okozza, bár vannak védett területeik.

Megjelenése[szerkesztés]

A gyors áramlású hegyi patakokban élő számos fajéhoz hasonlóan az Odontobatrachus ebihalai áramvonalasak, lapított testalkatúak, és nagy, szívószerszámszerű szájukkal a sziklákhoz tapadnak, dacolva az erős áramlással.

A kifejlett Odontobatrachus egyedek differenciáldiagnózisát számos olyan jellemző támasztja alá, amelyek megkülönböztetik a fajt más helyi békafajoktól, és különösen a Petropedetidae-féléktől. Külső megjelenésüket tekintve közepes méretű békák, testhosszuk legfeljebb 65 mm. A bőr szemcsés szerkezetű, mirigyekből alkotott barázdákkal. Oldalvonalszervük nincs, de a hímeknél hüvelykpárnák vannak. A felső állkapcsokban sűrűn állnak az élesen hegyes, kissé visszahajló fogak, amelyek közül néhány az ekecsonton is előfordul. Ezzel szemben az alsó állkapcsokon csak egy-egy nagy, élesen hegyes, agyarszerű, visszahajló fog található.[5] Bizonyított, hogy az Odontobatrachus, legalábbis alkalmanként, lenyel békákat, de nem biztos, hogy azt fogazatuk tükrözi, hogy a viszonylag nagy békákat rendszeresen fogyaszják vagy csak opportunista ragadozók.[6]

A Petropedetidae család több szempontból is különbözik az Odontobatrachustól, többek között abban, hogy az állkapcsukban nincsenek agyarszerű fogak, és hogy vagy nincsenek hangszalagjaik, vagy ha vannak is, azok mediálisak; az Odontobatrachus nembeli békáknak oldalsó állású hangszalagjai vannak.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Odontobatrachus
  2. a b c (2014) „The first endemic West African vertebrate family – a new anuran family highlighting the uniqueness of the Upper Guinean biodiversity hotspot”. Frontiers in Zoology 11 (1), 8. o. DOI:10.1186/1742-9994-11-8. PMID 24485269.  
  3. Odontobatrachidae. Amphibian Species of the World . (Hozzáférés: 2023. november 16.)
  4. Odontobatrachidae. AmphibiaWeb . (Hozzáférés: 2023. november 16.)
  5. Barej, Schmitz, et al. (2014) Supplementary material. Archiválva 2017. augusztus 27-i dátummal a Wayback Machine-ben
  6. Steiner, Gesine. Pressestelle. Museum für Naturkunde - Leibniz-Institut für Evolutions- und Biodiversitätsforschung. 02/04/2014 10:26 [1]

Források[szerkesztés]

  • Itis.gov: A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2017. április 29.) (angolul)
  • Barej, Rödel, Loader, Menegon, Gonwouo, Penner, Gvoždík, Günther, Bell, Nagel & Schmitz, 2014 : Light shines through the spindrift – Phylogeny of African torrent frogs (Amphibia, Anura, Petropedetidae). Molecular Phylogenetics and Evolution, vol. 71, vol. 261–273.
  • Barej, Schmitz, Günther, Loader, Mahlow & Rödel, 2014 : The first endemic West African vertebrate family – a new anuran family highlighting the uniqueness of the Upper Guinean biodiversity hotspot. Frontiers in Zoology, vol. 11, n° 8, p. 1–27 (eredeti publikáció).
  • Az Odontobatrachus az Amphibiaweb oldalon
  • Amphibian Species of the World 6.0