Nemzeti Múzeum (Szczecin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Múzeum
A Nemzeti Múzeum főépülete Szczecinben
A Nemzeti Múzeum főépülete Szczecinben
ElhelyezkedésŚródmieście
Lengyelország
Alapítva1945
Megnyílt1945. augusztus 1.
Elhelyezkedése
Nemzeti Múzeum (Lengyelország)
Nemzeti Múzeum
Nemzeti Múzeum
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 53° 25′ 49″, k. h. 14° 33′ 53″Koordináták: é. sz. 53° 25′ 49″, k. h. 14° 33′ 53″
Térkép
A Nemzeti Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Múzeum témájú médiaállományokat.

A Szczecini Nemzeti Múzeum egy több épületegységből álló múzeum, amely régészeti, régi és modern művészeti, történelmi, numizmatikai, tengerészeti, néprajzi gyűjteményekkel rendelkezik.

Története[szerkesztés]

1945. augusztus 1-jén hozták létre Szczecinben. Az intézmény alapítója és szervezője a poznańi Lech Krzekotowski volt, tevékenységét a szczecini muzeológia úttörője, Kazimierz Haska támogatta. A múzeum átvette a Hakenterrasse Stadtmuseum (ma Wały Chrobrego) és a Pommersches Landesmuseum gyűjteményének maradványait.

Gyűjteni kezdték a lengyel kortárs művészet alkotásait is. A következő években gyarapították gyűjteményeket, először más lengyel múzeumoknak köszönhetően, majd fokozatosan létrehozva a saját gyűjteményeiket. Ezzel egy időben – főleg néprajzi – tárgyakat átadott más varsói múzeumok számára. Bartolomeo Colleoni velencei szobrának másolata, Heinrich Dohrn gyűjteményéből (évekig a varsói Szépművészeti Akadémia udvarán állt), és Michelangelo Mózes-szobrának márványmásolata (uo.), Szczecin „ajándékai” voltak a fővárosnak, a szczecini múzeumból vették át őket.

1947 őszén a múzeum regionális intézményi státuszt kapott, és Nyugat-Pomerániai Múzeumként felügyelte a nyugat-pomerániai kulturális intézményeket. 1970-ben a gyűjtemény régión felüli értékének elismeréseként „Nemzeti Múzeum” rangjára emelték. Az 1970-es években a Szczecini Nemzeti Múzeum további két épülettel gazdagodott: a Régi Városházával, ahol a Szczecini Történeti Múzeumot hozták létre, és a szczecini erőd egykori helyőrségi főhadiszállásának bal szárnyával, amely ma a Kortárs Művészeti Múzeum.

Igazgatók[szerkesztés]

  • Lech Krzekotowski (1945–1955)
  • Wladyslaw Filipowiak (1955–2000)
  • Lech Karwowski (2001 óta)

Gyűjtemények[szerkesztés]

A pomerániai szejm palotája – a Régi Művészeti Múzeum és Galéria igazgatóságának székhelye

A múzeum jelenleg a Nyugat-pomerániai vajdaság legnagyobb kulturális intézménye, több mint 150 000 tárggyal rendelkezik, köztük a középkori művészet remekeivel: ilyenek például a Madonna a gyermekével Gardnóból, a Boldogságos Szűz Mária legrégebbi szobrai Lengyelországból, román stílusú oszlopok Kołbaczból, feszület Kamień Pomorskiból, a „szép Madonna” Bukowoból. Értékes régészeti emlékeket őriz, köztük 12 000 évvel ezelőtt szarvasagancsból készült varázsbotot, Lengyelország legrégebbi figurális ábrázolásával, nautológiai és néprajzi gyűjteményeket, valamint értékes numizmatikai tárgyakat. A szczecini múzeumban található Lengyelország legnagyobb gyűjteménye a nem Európán kívüli országok tárgyi kultúrájáról, például az afrikai művészet gyűjteménye különösen értékes.

A szczecini Nemzeti Múzeum gyűjteményei a történelem előtti időktől napjainkig készült műalkotások és műszaki kultúra széles skáláját tartalmazzák.

Gyűjtemények alapkategóriái

Minden kategóriát a múzeum külön osztálya kezeli.

Épületei, és állandó kiállításai[szerkesztés]

A Régi Városháza – a Szczecini Történeti Múzeum székhelye

A Szczecini Nemzeti Múzeum hat épületben található (egy kortárs és négy történelmi épület a városközpontban és egy kiállítás Gryficében). Mintegy 20 állandó kiállítást és számos időszaki kiállítást rendeztek itt.

Főépület
  • Rejtett jelentések. Művészet Pomerániában a 16. és 17. században
  • A fény misztériuma. Középkori művészet Pomerániában
  • Európa ősi gyökerei. Szczecin Dohrn gyűjtemény
  • Egy afrikai faluban
  • Afrika művészete – maszk és fétis között
  • A mágia gyermekei. Afrikai babák és marionettek
Regionális Hagyományok Múzeuma (pomerániai szejm palotája)
  • Pomeránia aranykora. Művészet a pomerániai hercegek udvarában a 16. és 17. században
  • Pomerániai gazdaság. Az érmék, bankjegyek és pecsétek tükrében
  • Régi ezüsttárgyak
Szczecin Történeti Múzeum (Staromiejski Városháza)
  • A legrégebbi emlékek Szczecin történetéből
  • Szczecin története és kultúrája a svéd és porosz időkben
  • Hans Stettiner és Jan Szczeciński. Szczecin mindennapjai a XX. században
  • Bernhard Heiliger szobra a múzeum épülete előtt
Kortárs Művészeti Múzeum (Pałac pod Głowami)
  • Az ellenzék városa – a tiltakozás városa
Nyugat-Pomerániai Vasutak kiállítása

A szczecini Nemzeti Múzeum állandó kiállításai[szerkesztés]

Válogatott művek a múzeum gyűjteményéből[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Ilse Gudden-Lüddeke (Hrsg.): Chronik der Stadt Stettin. Verlag Gerhard Rautenberg, Leer 1993, ISBN 3-7921-0515-2, S. 610–613
  • Genowefa Horoszko: Führer durch Pommersche Museen. Marschallverwaltung der Pommerschen Woiwodschaft, Stettin 2001, ISBN 83-86136-13-8, S. 48 ff. [Útmutató a pomerániai múzeumokhoz]
  • S.P. Kubiak (Hrsg.): Sztuka zwyrodniała ze zbiorów Muzeum Miejskiego w Szczecnie wśwetle źródeł archiwalnych / Klassische Moderne – Entartete Kunst aus dem Bestand des Stettiner Stadtmuseums im Licht der archivischen Quellen. Stettin 2017
  • Otto Kunkel: Werden und Wesen des Stadtmuseums auf der Hakenterrasse in Stettin. In: Pommern (ISSN 0032-4167), Jahrgang 1971, Heft 3. (Újranyomtatva: Die Pommersche Zeitung, Jahrgang 2012, Nr. 51/52, S. 12–14)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Háromnál több részből álló, szétnyitható tábla Poliptichon

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Muzeum Narodowe w Szczecinie című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]