Bartolomeo Colleoni lovas szobra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bartolomeo Colleoni lovas szobra
Bartolomeo Colleoni by Andrea del Verrocchio.jpg
Típus szobor
Elhelyezkedése
Bartolomeo Colleoni lovas szobra (Olaszország)
Bartolomeo Colleoni lovas szobra
Bartolomeo Colleoni lovas szobra
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 26′ 21″, k. h. 12° 20′ 29″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 21″, k. h. 12° 20′ 29″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bartolomeo Colleoni lovas szobra témájú médiaállományokat.

Bartolomeo Colleoni lovas szobra (olaszul: Monumento a Bartolomeo Colleoni vagy Bartolomeo da Bergamo) Velencében a Castello negyedben álló emlékmű.

A velencei dialektusban Campo San Zampolónak vagy Zanipolónak is nevezett Santi Giovanni e Paolo terén magasodik a Santi Giovanni e Paolo-bazilika (Basilica dei Santi Giovanni e Paolo) és a Scuola di San Marco között a téren, a templom sarkán. Bronzból készült, magassága 395 cm. Alkotója Andrea del Verrocchio, 1481 és 1488 között készült.

Története[szerkesztés]

A Bergamóból származó Bartolomeo Colleoni zsoldos hadvezér (Solza, 1395-1400 között – Malpaga, 1475) élete bizonyos szakaszaiban a Velencei Köztársaság szolgálatában állt, majd egész vagyonát a városra hagyta azzal a feltétellel, hogy halála után a Szent Márk-székesegyház előtt emeljenek neki lovasszobrot. Ez a tisztelet azonban nem járt ki egyetlen léleknek sem Velencében. A Köztársaság így – egy kis rafinériával – a hasonló nevű Scuola San Marco elé állíttatta fel a hadvezér emlékművét.

Andrea del Verrocchio: Bartolomeo Colleoni zsoldosvezér szobra

Mikor Verrocchiót meghívták Velencébe, hogy elkészítse a művet, a művész nekiállt először az alkotásról a mintát és magát az öntőformát megalkotni. Néhány nemesnek azonban inkább az volt az érdeke, hogy a szobrot egy másik művész, Vellano da Padova készítse el. Így úgy határozott a város, hogy Verocchio csupán a lovat formázza meg, míg a hadvezér alakja megmarad feladatul a másik szobrász számára. Amikor erről Andrea mester tudomást szerzett, a szobor már elkészült fejét s lábát levágta s sértődötten elutazott Velencéből. A Köztársaság számára ez a cselekedet elítélendőnek bizonyult, s azt az üzenetet küldték a művésznek, hogy soha vissza ne merjen térni a városba fejvesztés terhe mellett. Verrocchio azzal az üzenettel válaszolt, hogy a Signoria nem fogja tudni pótolni az ő levágott fejét, azonban ő maga tudja a szoborét. Így végül Velence dupla összeget ajánlott számára a szobor felállításáért.

Verrocchiónak volt még ideje kiönteni a mesterművet és pótolni a levágott fejet és lábat, azonban közvetlenül ezután elhunyt. A művet aztán 1496-ban Alessandro Leopardi fejezte be és állította fel talapzatára.

Colleoni lovas szobra Marcus Aurelius római lovas szobra mellett talán a leghíresebb lovas emlékmű.

Források[szerkesztés]

  • Alta Macadam: Velence (Blue Guide sorozat), Corvina Kiadó, Bp. 1994. ISBN 963-13-3888-6
  • Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete (ford. Zsámboki Zoltán, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.) ISBN 963-596-256-8

További információk[szerkesztés]