Nemes Elemér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemes Elemér
Életrajzi adatok
Született1880. november 1.
Budapest
Elhunyt1949. március 10. (68 évesen)
Lugos
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Tevékenységlelkész, zeneszerző, zenekritikus, színikritikus
SablonWikidataSegítség

Nemes Elemér (Budapest, 1880. november 1.Lugos, 1949. március 10.) református lelkész, magyar zeneszerző, zene- és színikritikus.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányait szülővárosában, a református gimnáziumban és a teológián végezte, majd a Zeneakadémián Koessler János növendékeként zeneszerzői oklevelet szerzett. Segédlelkész Szóládon és Mocsoládon, esperesi titkár Újpesten, majd lelkipásztor a bánsági Igazfalván (1910-35). Lugoson esperessé választják, ahol az OMP bánsági alelnökeként tevékenykedik.

Hosszú időn át a Magyar Dalosszövetség bírálóbizottsági tagja, a kerületi és országos versenyek jegyzőkönyveinek szerkesztője, a karnagyi tanfolyamok zenetörténeti, esztétikai, formatani és hangszerelési előadója (1927-34).

Politikai, teológiai, népegészségügyi, zene- és színikritikai írásait számos lap és folyóirat közölte, főképp a Krassó-Szörényi Lapok, Magyar Dal, Magyar Nép, Magyar Kisebbség. Megzenésítette Arany János, Gyulai Pál több versét, írt zenekari, kamarazenekari és színpadi műveket, mint a Tetemrehívás, ill. operetteket, mint Az úr és X kisasszony, Hollywoodban találkozunk, A fáraó leánya (1926-27). Történelmi dalokból, népballadákból a Magyar Nép Könyvtára számára daloskönyvet állított össze (1927), zenedrámát szerzett Mikes Kelemenről (1928). Országos zeneirodalmi pályázatokon több műve I. díjat nyert.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • n. l.: Az igazfalvi költőpap kötetbe gyűjti a magyar dalokat. Ellenzék, 1927. július 17.