Need for Speed: Carbon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Need for Speed: Carbon
Need for Speed Carbon logo.jpg
Fejlesztő EA Black Box, EA UK,
Rovio Mobile
Kiadó Electronic Arts
Sorozat Need for Speed
Platformok Windows, Mac OS X, PS3, Xbox 360, Wii, PS2, Xbox, GameCube, GBA, NDS, PSP, Mobiltelefon, Zeebo
Kiadási dátum PSP, DS, GBA, GC
PC, PS2, Xbox 360
US: 2006. október 31.
EU: 2006. november 3.
Xbox
US: 2006. október 31.
EU: 2006. november 10.
PlayStation 3
US: 2006. november 16.
EU: 2007. március 23.
Wii
US: 2006. november 19.
EU: 2006. december 8.
Mac OS X
2007. augusztus 17.
Verzió 1.4 (2007-06-08)
Műfaj Versenyjáték
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+
USK-besorolás USK 12
PEGI-besorolás PEGI 12
PEGI 7
Adathordozó CD, DVD, Blu-ray disc, Wii Optical Disc, GameCube Game Disc
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

 • Processzor: 1,7 GHz
 • Memória: 512 MB RAM
 • Videokártya: 128 MB VRAM
 • Radeon 8500 / GeForce 4 Ti
 • Minimum 5,3 GB hely a merevlemezen

A Need For Speed: Carbon egy árkád stílusú versenyjáték, melyet az EA Black Box fejlesztett és az Electronic Arts adott ki 2006 őszén. A Need for Speed sorozat tizedik darabja, ami az egy évvel korábban megjelenő Need for Speed: Most Wanted című epizód folytatása, a sorozatban az utána következő rész pedig a 2007 novemberében megjelenő Need for Speed: ProStreet. 2010-ben megjelent az ingyenes Need for Speed: World, amiben a játéknak helyt adó Palmont városa és az előző rész helyszíne, Rockport is szerepel, ily módon kapcsolva össze a két játékot.

A PlayStation Portable, Nintendo DS és Game Boy Advance változatok a Need for Speed Carbon: Own the City nevet kapták, ahol a játékos Coast City városában autózhatott, a történet és a segítők képességei pedig különböztek a többi verzióban megismerttől.[1] Az Own the City 2009-ben Zeebo platformra is elérhetővé vált, előretelepített alkalmazásként.[2]

A játékról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Need for Speed: Carbonban a versenyek a városban kezdődnek és a kanyonokban érnek véget. A játékosnak könyörtelen harcot kell folytatnia a város feletti irányításért és utcáról utcára kell meghódítania a rivális városnegyedeket. A veszélyes autóversenyzés egyetlen célja maga a célbajutás – a tiltott száguldást azonban a rendőrség sem nézi jó szemmel.

A PSP változatban az egész játék városi környezetben zajlik, nincsenek kanyonok de vannak erdők. 2010-ben egy lelkes modder nfsu360 elkészítette az első teljes körűen tuningolható autót a játékhoz, ami a Bugatti Veyron. Az autó a Lamborghini Murcielagót cseréli le.

A Need for speed carbon egy Need for speed játék amiben először fejlesztettek történetet. Egy srácrol szól akinek nincs neve, ezért te döntöd el hogy hívják. Amikor visszatér Palmont citybe minden a feje tetejére áll. A várost versenyekkel foglalják el hogy a város egyik állama markukba maradjon. A városban 4 állam található amit el kell foglalni. Ebből 3 hármat kell elfoglalni hogy a 4. felszabaduljon. A három államban különféle autókat használnak: tuning, egzotikum és izomautó. A versenyekben csapattársakat használhatsz 3 kategóriában: szélfogó aki előtted a menetszelet hárítja, útkereső megtalálja az útlevágásokat, a blokkoló pár másodpercre lebénítja az ellenfelet. Az úton rendőrökkell tallálkozhatsz akiket ki kell iktatni vagy le kell hagyni őket.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A Need for Speed Undergroundban a rendőrök nem jutottak szerephez, ám a folytatásként megjelenő Need for Speed: Most Wantedben már igen, ahogy a Need for Speed: Carbonban is.
 • A riválisok mindegyike saját vezetési stílussal rendelkezik, és a három autócsoport egyikébe tartozó járművet vezet: tuner (tuningautók), muscle (izomautók) és exotic (ritka autók).
 • A játék területe három nagy térképre van osztva, ezek mindegyikén hét meghódítható terület van.
 • A Need for Speed sorozat korábbi tagjaihoz hasonlóan itt is egészen apró részletekig lehet az autót tuningolni, optikai- és teljesítmény-szempontból egyaránt.
 • A játéknak kapható egy különleges kiadása is, amelyben a DVD extrákhoz hasonlóan láthatók werkfilmek és exkluzív videók, valamint három új autót lehet három új pályán vezetni, végül új matricák is elérhetővé válnak.
 • A játék zenéjét Trevor Morris szerezte; a főszereplő ex-barátnőjét Emmanuelle Vaugier kanadai színésznő alakítja.

A tuningolásról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Need for Speed: Carbonban a tuningolás kidolgozottabb formában jelent meg. Az Testreszabás menüben az ún. Autosculpt™-ba belépve az alkatrészek különleges tulajdonságait (szélesség, magasság és egyebek) lehet változtatni. A három autókategória közül a karrier elején választhatunk egyet, és így a kategóriának megfelelően tudjuk feloldani az alkatrészeket. Karrier nélküli ingyenes tuningolás is lehetséges, ez az autó jelenik meg a főmenüben, ha kiválasztottuk. Viszont ez is a karrierhez van kötve, hiszen azokat az alkatrészeket használhatjuk amiket már feloldottuk. Ezek használata csak gyors verseny (quick race) módban lehetséges.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Roper, Chris: Need for Speed Carbon: Own the City teszt. IGN, 2008. november 1. (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 2. Alexander, Leigh: A Zeebo hivatalosan is megjelent Brazíliában FIFA, Need For Speed és Brain Challenge játékokkal. Think Services, 2009. május 27. (Hozzáférés: 2011. december 27.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]