Need for Speed: Porsche Unleashed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Need for Speed: Porsche Unleashed
FejlesztőEden Games
KiadóElectronic Arts
SorozatNeed for Speed
Platformok
Kiadási dátum2000. február 29.
Műfajversenyzős videójáték
Játékmódok
USK-besorolásUSK 0
AdathordozóCD
A Wikimédia Commons tartalmaz Need for Speed: Porsche Unleashed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Need for Speed: Porsche Unleashed, Európában Need for Speed: Porsche 2000 egy autóversenyzős videójáték, a Need for Speed-sorozat ötödik része. 2000-ben jelent meg Windowsra és PlayStationre, fogadtatása pozitív volt.

A játékban csak a Porsche gyár autóit lehet vezetni, szám szerint nyolcvan típust és változatot. A Windows és a PlayStation játék gyökeresen különbözik egymástól: nemcsak a pályák és a küldetések, hanem maga a játékmotor is más.

Leírása[szerkesztés]

A Porsche Unleashedben három elérhető játékmód van:[1][2]

  • Evolution: a „karrier mód”, mely a Porsche történetének ötven évét íveli át. Az elején csak az 1950-es évek Porsche 356-osai érhetőek el, majd az idő múltával újabb autók is. A játékos versenyek és bajnokságok megnyerésével pénzjutalmat kap, amivel új autókat vehet, kijavíthatja a régieket, vagy alkatrészeket vásárolhat hozzájuk.
  • Factory Driver: a játékos a Porsche gyár tesztpilótájaként bemutatókat kell tartson, autókat teszteljen és leszállítson, vagy a többi tesztpilóta ellen versenyezzen.
  • Tét nélküli egyjátékos és többjátékos versenyek vagy időfutamok. 2002-ig az Electronic Arts multiplayer szervereket tartott fenn.

A Porsche Unleashed számos szempontból különbözik a Need for Speed-sorozat korábbi részeitől. A szimuláció sokkal valósághűbb, a karrier mód igen részletes, a pályák többsége nem zárt, hanem A-ból B-be vezet (ún. rali). Ugyanakkor nincs rendőrös üldözés, és nem választható ki a napszak vagy az időjárás.[2]

A játékban csak Porsche automobilok szerepelnek. Az autógyártó és az Electronic Arts közötti licenc-megállapodás szerint egészen 2016-ig csak az EA játékai tartalmazhattak Porsche autókat; más játékok – például a Gran Turismo – nem.[3] Változatokkal (kupé, kabrió, targa stb) együtt az alapjátékban 80 autó van, de még így is hiányoznak a gyár egyes modelljei (például a 924, 959, vagy a 968 – ezek közül egyesek később elérhetőek lettek letölthető tartalomként az Electronic Arts weboldalán). A karrier mód három időszakra osztja az autókat (Classic Age, Golden Age, Modern Age), és ezeken belül minden autót teljesítménytől függően három kategóriára.[1][2]

A PC változat kilenc nyílt (rali) és öt zárt pályát tartalmaz. A játék elején csak négy pálya érhető el, a többit a karrier módban lehet megszerezni. PlayStationön csak öt pálya van, de karrier-időszaktól függően mindegyiknek három változata van.[4]

Fogadtatása[szerkesztés]

A Need for Speed: Porsche Unleashed pozitív bírálatokat kapott.[5] A kritikusok a szimuláció realizmusát, a grafikát, és a játékélményt dicsérték.[1][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c NFS5 - Porsche Unleashed. sg.hu, 2000. április 1. (Hozzáférés: 2018. október 8.)
  2. a b c Chang, Kasey: Need for Speed: Porsche Unleashed - Walkthrough/FAQ. IGN, 2002. január 17. [2018. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 8.)
  3. Gran Turismo Sport – lesz benne Porsche. Gamestar, 2017. április 12. (Hozzáférés: 2018. október 8.)
  4. Need for Speed: Porsche Unleashed. Need for Speed Wiki. (Hozzáférés: 2018. október 8.)
  5. Need for Speed: Porsche Unleashed. Gamerankings. (Hozzáférés: 2018. október 8.)
  6. Need for Speed: Porsche Unleashed. Gamespot, 2000. április 10. (Hozzáférés: 2018. október 8.)