Nauru gazdasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foszfátbánya Nauruban

Nauru gazdasága egészen 2006-2007-ig a foszfát bányászatára és kivitelére épült. Ám ekkor az elsődleges telepek kimerültek (nem sokkal később egy mélyebb réteg fejtése kezdődött). Az országnak a foszfátbányászaton kívül még a környező vizek halászati jogainak eladásából származik bevétele. A függetlenség 1968-as elnyerése után Nauru a Csendes-óceán egyik leggazdagabb állama volt. A foszfátból származó bevételek egy részét alapítványi vagyonokba helyezték, hogy a nyersanyagkészletek kimerülése után anyagi segítséget nyújtsanak az országnak, azonban a kormány rossz intézkedései miatt a gazdaság súlyos károkat szenvedett. A kormány állami alkalmazottak elbocsátásával, állami vállalatok privatizációjával valamint külföldi konzulátusok bezárásával próbálta enyhíteni a válságot. A gazdasági problémák közepette a mindennapi árucikkekből hiány lépett fel, s 2004-ben az ország telekommunikációs rendszere is összeomlott.

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Ipar[szerkesztés]

Ipara nem jelentős, a mezőgazdasági termékek feldolgozására szakosodott.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Kereskedelem[szerkesztés]

Belkereskedelem[szerkesztés]

Külkereskedelem[szerkesztés]

Támogatás Ausztráliából[szerkesztés]

Nauru jelenleg igen függ az ausztrál állam támogatásától. Ausztrália pénzügyi és gazdasági szakértőket küldtek az országba, hogy segítsenek rendbetenni a tönkrement naurui gazdaságot.

Ausztrália 2012-től ismét menekülttábort tart fenn a szigeten az illegális bevándorlók számára. A naurui kormány jelentős bevételre tesz szert a bérleti díjból, ám a táborbeli életkörülmények nagyon szegényesek.[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Economy of Nauru című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]