Napvihar (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Napvihar
Szerző Arthur C. Clarke, Stephen Baxter
Eredeti cím Sunstorm
Ország  Egyesült Királyság
Műfaj sci-fi regény
Sorozat Időodisszeia
Előző Az idő szeme
Következő Elsőszülöttek
Kiadás
Kiadó HarperCollins
Kiadás dátuma 2005
Magyar kiadó Metropolis Media
Magyar kiadás dátuma 2007
Fordító Gálvölgyi Judit
Média típusa könyv
Oldalak száma 325
ISBNISBN 978-963-873-576-8

A Napvihar (eredeti angol címe Sunstorm) Arthur C. Clarke és Stephen Baxter 2005-ben megjelent sci-fi regénye. Magyarul a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban jelent meg 2007-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Napvihar ott kezdődik, ahol az előző regény, Az idő szeme véget ért. A regény főszereplője, Bisesa Dutt újra Londonban van a lányával. A dátum 2037. június 9-e, egy nappal azt követően, hogy Bisesa helikopterét lelőtték Pakisztán északnyugati határvidékén. Az az öt év, amit Bisesa a Miren, egy alternatív világban eltöltött, csak az ő emlékezetében létezik, jóllehet biológiailag teste öt évet öregedett egy nap alatt.

Ugyanezen a napon komolyabb naptevékenység figyelhető meg, ami kárt tesz a Föld elektronikus rendszereiben. Akármilyen súlyosak is a károk, ez csak egy előjele egy öt évvel később várható sokkal súlyosabb napkitörésnek. A tudományos előrejelzések nyilvánvalóvá teszik, hogy 2042-ben a Földet teljesen sterilizálni fogja a várható napkitörés. A hatás még a Marson is érezhető lesz.

A Föld politikai vezetői (élükön Miriam Grec az Eurázsiai Unió elnöke) és legjobb tudósai (Siobhan McGorran irányításával) megpróbálják megakadályozni a teljes pusztulást egy pajzs létrehozásával. Ezzel párhuzamosan Bisesa információi alapján az is valószínűvé válik, hogy a várható napvihar nem egy véletlenszerű természeti jelenség, hanem egy idegen intelligencia - az Elsőszülöttek - által előre eltervezett eseménysorozat eredménye.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Arthur C. Clarke–Stephen Baxter: Időodisszeia; ford. Gálvölgyi Judit; Metropolis Media, Bp., 2006–2007 (Galaktika fantasztikus könyvek)
    • Az idő szeme; 2006
    • Napvihar; 2007

Jegyzetek[szerkesztés]