Az idő szeme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az idő szeme
SzerzőArthur C. Clarke, Stephen Baxter
Eredeti címTime's eye
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Témaidőutazás
Műfajsci-fi
SorozatIdőodisszeia
KövetkezőNapvihar
Kiadás
KiadóHarperCollins
Kiadás dátuma2003
Magyar kiadóMetropolis Media
Magyar kiadás dátuma2006
FordítóGálvölgyi Judit
Média típusakönyv
Oldalak száma360
ISBNISBN 978-963-86936-3-1
SablonWikidataSegítség

Az idő szeme (Time's Eye) Arthur C. Clarke és Stephen Baxter sci-fi regénye. A mű magyarul a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában jelent meg 2006-ban.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Titokzatos, apró szerkezetek tűnnek föl az űrben a Föld körül, idegen építésű műholdszerűségek. Mielőtt azonban az emberiség kinyomozhatná eredetüket, a berendezések működésbe lépnek, és bolygónkon egyszeriben szeletekre hasad az idő és a tér.

Az időszámítás előtt évmilliókkal majomemberek fürkészik félve az eget, ahol egy titokzatos gömb lebeg a fejük felett. 21. századi ENSZ-békefenntartók hirtelen Rudyard Kipling korának Indiában állomásozó angol seregével szembesülnek, Dzsingisz kán ázsiai sztyeppéken száguldozó lovas felderítői egy Szojuz visszatérő egység utasaira bukkannak. Nagy Sándor expedíciós csapatai is megjelenik, valamint egy Australopithecus anya gyermekével.

A rejtélyes katasztrófa túlélői valamennyien egyetlen cél felé igyekeznek, az egyetlen megmaradt város, a legendás Babilon irányába. A világnézetbeli különbségek azonban egyre leküzdhetetlenebbnek tűnnek, így a feldarabolódott a mongolok és a Szojuz legénységének egyetlen életben maradt tagja, összecsapnak Nagy Sándorral és az angol gyarmati hadsereggel, akit a 21. századi békefenntartók segítenek. Nagy Sándor és az angolok nyernek. Később az egyik 21. századi békefenntartónak sikerül hazajutnia.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Arthur C. Clarke–Stephen Baxter: Időodisszeia; ford. Gálvölgyi Judit; Metropolis Media, Bp., 2006–2007 (Galaktika fantasztikus könyvek)
    • Az idő szeme; 2006
    • Napvihar; 2007

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]