Nagyvirágú porcsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyvirágú porcsin
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Porcsinfélék (Portulacaceae)
Nemzetség: Porcsin (Portulaca)
Faj: P. grandiflora
Hook.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagyvirágú porcsin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyvirágú porcsin témájú médiaállományokat és Nagyvirágú porcsin témájú kategóriát.

A nagyvirágú porcsin vagy kerti porcsin (Portulaca grandiflora) a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó egynyári növényfaj, melyet gyakran porcsinrózsaként is említenek. Zöldségnövényként és a népi gyógyászatban rokonát, a kövér porcsint (Portulaca oleracea) hasznosítják.

Elnevezése[szerkesztés]

További magyar nevei: portulácska, délike,[1] jégvirág,[1] Kossuth-csillag,[1][2] Kossuth-rózsa,[1] kőrózsa,[1] kukacvirág,[1][2] naponnyílócska,[1] nyílócska,[1] péterszakáll,[1] porcsinka,[1][2] puskapor,[1] puskaporvirág,[1] Erdélyben kővirág is.

Elterjedése[szerkesztés]

Argentína, Dél-Brazília és Uruguay területén őshonos.[3][4]

Jellemzése[szerkesztés]

Mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti növény, sziklakertekbe, virágládákba, vegyes virágágyakba is ültetik. A napsütötte helyeket és a laza szerkezetű talajt kedveli, de a rossz minőségű talajt is jól viseli.

Elterülő vagy terjedő hajtású pozsgás növény, max. 30 cm-esre, tipikusan 10–15 cm-esre nő meg. A leveleken vagy a virágrügyeken finom fehéres szőrök előfordulhatnak. Hosszúkás, hengeres, húsos, szórt vagy csomókban növő levelei 2,5 cm hosszúak. A hajtások végein nyáron júniustól és a kora őszi napsütésben nyílnak 2,5–3 cm-es átmérőjű, öt selymes szirommal bíró, csésze formájú virágai. A virágok kétivarúak, rovarok porozzák, a növény önmeddő. A virágok változatos színekben pompáznak; vörös, narancs, rózsaszín, fehér és sárga.[3] A termesztett változatokban kettőzött szirmú virágok, több szirom és a színek nagyobb variációja is előfordul.[3] 4–6,5 mm-es toktermésében 0,8 mm hosszú, vese alakú, irizáló szürke magok fejlődnek. A magok 21-30 °C-on csíráznak. C4, kisebb mértékben CAM fotoszintézisű.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Patkányokon végzett klinikai kísérletek szerint nincs semmilyen mérgező hatása.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j k l kerti porcsin Portulaca grandiflora. In Dr. Csapody Vera – Dr. Priszter Szaniszló: Magyar növénynevek szótára. Lektorálta: Dr. Kárpáti Zoltán és Dr. Jolsvay Alajos. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó. 1966. 101. o. ISBN nélkül  
  2. a b c Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 464. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  3. a b c Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  4. Germplasm Resources Information Network: Portulaca grandiflora Archiválva 2008. szeptember 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. Chronic toxicity study of Portulaca grandiflora Hook (PMID: 15013204)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Portulaca grandiflora című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]