Szívizomgyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Myocarditis szócikkből átirányítva)
Szívizomgyulladás
Egy myocarditis kórszövettani képe egy akut pangásos szívelégtelenségben elhunyt páciensből.
Egy myocarditis kórszövettani képe egy akut pangásos szívelégtelenségben elhunyt páciensből.

LatinulMyocarditis
AngolulMyocarditis
Osztályozás
BNO-10B3320 (vírusos)
Epidemiológia
Incidencia
VilágszerteNem pontosan ismert. Rutin boncolási leletek szerint 1-9%. Fiatal felnőtteknél 20%-ban ez a hirtelen szívhalál oka.
Halálozási arány
Magyarországon20% (nagy átlagban, de életkortól kórokozótól stb. függően igen változó)
DiseasesDB8716
MedlinePlus000149
A Wikimédia Commons tartalmaz Szívizomgyulladás témájú médiaállományokat.

A szívizomgyulladás vagy myocarditis a szívizom gyulladásos megbetegedése.[1][2] Többféle kórokozó által is kiváltott betegség, így vírusok, legfőképp Coxsackie- vagy adenovírusok, baktériumok (Streptococcus utóbetegségek), de citosztatikumok, vegyszerek is okozhatják. Egyes betegeknél autoimmun folyamat hatására alakul ki.

Lefolyása[szerkesztés]

A szívizom gyulladása következtében megkezdődik a szívizomsejtek pusztulása.[3] Emiatt a szív szisztolés és diasztolés funkciózavara jön létre. A szív ezt képes kompenzálni egy ideig, az esetek többségében a beteg általános tüneteket produkál, amelyek átmenetiek és enyhék. Ritkább esetben, hosszabb ideig fennálló betegségnél keringési elégtelenség következik be és a folyamat krónikussá válása után szívizomelfajulás (cardiomyopathia)[4] jelentkezik.

Újszülött és csecsemőkorban a tüneteket produkáló betegség végkifejlete 50-75%-ban halálos. Ilyen tünetek a sápadtság, szürkés bőrszín, szapora légzés, emelkedett szívritmus. Kisded és gyermekkorban gyakran vírusos eredetű nátha után pár héttel jelentkeznek a tünetek, mint például a feltűnő keringészavar. Nagyobb gyermek és felnőttkorban a tünetek általában enyhék, de hosszan tartóak is lehetnek.[5] Idősekre a betegség szintén veszélyes, rosszabb prognózisú.

A diagnózist képalkotó eljárásokkal állítják fel, ilyen a CT, az MRI, az ultrahangos szívvizsgálat.[6] A szív elektromos tevékenységének vizsgálatára szolgál az EKG.

Kezelése[szerkesztés]

Függ a szívizom károsodásától és a betegség valódi okától. Ha kideríthető – a járulékos kezelések mellett – az oki terápiára kell törekedni. Enyhe esetben is szigorú ágynyugalomra van szükség. Az esetleges szívritmuszavar megfigyelése és gyógyszeres kezelése szükséges.[7]

Reumás láz[szerkesztés]

A reumás láz a kötőszövet nem gennyes gyulladása, amely érinti az ízületeket , a központi idegrendszert, a bőr alatti kötőszövetet. Oka a szervezet túlérzékenysége, rendellenes immunválasza a Streptococcus fertőzés után, antigéneket hordozó szövetekkel szemben. Leggyakoribb esetben a tünetei szívizomgyulladás, nagy ízületek vándorlása, bőrpír, duzzanat, bőrkiütés.

A régi orvoslás találóan fogalmaz: " A reuma az ízületeket csak nyaldossa, de a szívbe beleharap."

A 20. század közepén még itthon is elterjedt betegség volt, ma a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban már egyre ritkábban fordul elő.

Megjegyzés[szerkesztés]

A szívfalat alkotó rétegek gyulladásos megbetegedése a szívfalat alkotó három réteget külön-külön és együttesen is megbetegíthetik. A szívbelhátya gyulladása az (endocaditis), a szívburok gyulladása a (pericarditis), a középső, izomréteg gyulladása a (myocarditis), a szívfal mindhárom rétegének együttes gyulladása a (pancarditis).[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szívizomgyulladás (magyar nyelven). [2012. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 6.)
  2. Myocarditis (angol nyelven)
  3. Kardiológia (magyar nyelven)[halott link]
  4. Kardiológia Szakmai Kollégium: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Cardiomyopathiák (magyar nyelven). Egészségügyi Minisztérium. [2021. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
  5. Tünetek (magyar nyelven)[halott link]
  6. Dr Nagy László: Ultrahangos képalkotás (magyar nyelven). [2012. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
  7. A szívizomgyulladás kezelése (magyar nyelven). [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  8. Pancarditis (angol nyelven)

Források[szerkesztés]

  • Gyermekgyógyászat és határterületei, szerkesztő: Oroszlán György, 1. kötet; Szombathely, Wolf Invest Kft., 2003 ISBN 963-212-849-4
  • Antalóczy Zoltán, Csanády Miklós, Magyar Imre, Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai 1-3., szerkesztő: Kuntner Mária; Budapest, Medicina Könyvkiadó, 1977 ISBN 963-240-078-X
  • Belgyógyászati propedeutika (Hozzáférés ideje: 2012-06-07)
  • Dr Rétsági György (Ed.): A belgyógyászati terápia kézikönyve; Budapest, Medicina Könyvkiadó, 1991 ISBN 963-241-929-4

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]