Movszesz Szilikjan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Movszesz Szilikjan
Movszesz Szilikjan
Movszesz Szilikjan
Született 1862.
Shaki
Meghalt 1937. december 10. (75 évesen)
Jereván
Állampolgársága
Nemzetisége udi
Csatái
Halál oka golyó általi halál
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Movszesz Szilikjan témájú médiaállományokat.

Movszesz Szilikjan (örményül:Մովսես Սիլիկյան), orosz névváltozatban Movszesz Szilikov (oroszul: Мовсес Силиков) (1862. - 1937. december 10.) az egyik legismertebb örmény tábornok és örmény nemzeti hős, az Orosz Birodalom egyik magas rangú tábornoka, Örményország katonai vezetője. Udi származású.

Élete az I. világháborúig[szerkesztés]

Szilikjan a moszkvai katonai gimnázium elvégzése után az Alekszandropoli Katonai Iskola növendéke lett. 1884-ben lépett be az orosz hadseregbe, ahol zászlóaljparancsnokságig vitte. Az első világháború kitörésekor Jereván helyőrségének parancsnoka volt a kaukázusi fronton.

Az I. világháború[szerkesztés]

Részt vett Van, Mus és Bitlis városok elfoglalásában, és az erzurumi csatában szerzett érdemeiért hadosztályparancsnokká nevezték ki. Számos kitüntetést kapott, így a Szent György-rendet is. 1916 végén tábornokká léptették elő. Az 1917-es orosz forradalom után elhagyta az orosz hadsereget, és a függetlenedő Örményországba ment, ahol az 1. örmény hadsereg vezetője lett. A hadsereget kiképezte, és eredményesen védekezett a támadó oszmánok ellen. Később, amikor az új állam hivatalosan is deklarálta függetlenségét, csapatai beolvadtak az Örmény Demokratikus Köztársaság haderejébe.

Örményországi pályafutása[szerkesztés]

1918 májusában az oszmán csapatok megtámadták Alekszandropolt, majd Jereván ellen vonultak. A szardarapati és a Bash Abaran melletti csatában a Movszesz Szilikjan vezette örmény seregek megverték és visszavonulásra kényszerítették az oszmán csapatokat, így Örményország megmenekült. Ivan Bagramjan, a Szovjetunió tábornoka, aki részt vett a sardarapati csatában, így emlékszik meg Szilikjanról: „minden idők legkitűnőbb örmény katonai vezetője volt”.

Az I. világháború után[szerkesztés]

1920 őszén Szilikjan az örmény csapatok vezetője volt Alekszandropolban. Miután a bolsevikok benyomultak Örményországba, ő maga is részt vett a szovjet rend kialakításában. Úgy gondolta, hogy ha egy független örmény állam nem létezhet, akkor az örmények inkább a Szovjetunió védőbástyája mögött éljenek, mint Törökországban. 1937-ben Sztálin parancsára sok más katonai vezetővel együtt őrizetbe vették és letartóztatták, majd nacionalizmus vádjával kivégezték. A Hruscsov-érában rehabilitálták.