Motor Szics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Motor Szics
Motor Sich logo.svg
A Motor Szics székháza Zaporizzsjában
A Motor Szics székháza Zaporizzsjában
Jelmondat
  • Энергия, рождённая для полёта
  • Енергія, народжена для польоту
Típus nyílt részvénytársaság
Alapítva 1907
Székhely Zaporizzsja
Vezetők Vjacseszlav Bohuszlajev (az igazgatótanács elnöke)
Iparág gépgyártás
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek erőművi és repülőgép-gázturbinák
Alkalmazottak száma 26 985 (2016)[1]
Leányvállalatai Motor Szics Légitársaság

Motor Szics (Ukrajna)
Motor Szics
Motor Szics
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 47° 49′ 25″, k. h. 35° 11′ 37″Koordináták: é. sz. 47° 49′ 25″, k. h. 35° 11′ 37″
A Motor Szics weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Motor Szics témájú médiaállományokat.

A Motor Szics (ukránul: Мотор Сiч) a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata, központja az ukrajnai Zaporizzsjában található. A hajtóműgyártás mellett a cég helikopterek nagyjavításával is foglalkozik, valamint helikopter-reduktorok és helikopterek sorozatgyártásának előkészítése is zajlik.

Története[szerkesztés]

A gyárat 1907-ben alapították az akkor még Alekszandrovszk nevű településen (1921-től Zaporozsje, ukránul Zaporizzsja). Kezdetben mezőgazdasági eszközöket gyártott, acél és réz öntödével rendelkezett. 1915-ben megvásárolta a Deka Rt., amely a mezőgazdasági berendezések helyett a motorgyártásra állította át a céget. Az első gyártmányuk a Deka M–100 típusú hathengeres folyadékhűtéses benzinmotor volt. A szovjet időkben Zaporozsjei Motorgyár néven működött, és több dugattyús repülőgépmotor-típus gyártását végezte. 1953-ban kezdődött el a gázturbinás hajtóművek gyártása. Az első típusok az RD–45 és RD–500 gázturbinás sugárhajtóművek voltak. 1957-ben indult be az Alekszandr Ivcsenko vezetése alatt, a gyár szervezeti keretei között működő tervezőirodában kifejlesztett AI–20, majd 1962-ben az AI–24 légcsavaros gázturbinák gyártása. 1967-től gyártanak kétáramú gázturbinás sugárhajtóműveket, az első ilyen típus az AI–25 volt. A zaporizzsjai motorgyár a volt Szovjetunióban a legjelentősebb helikopter-hajtómű gyártó volt, a Mil és Kamov sorozatok szinte mindegyik gázturbinás típusában zaporizzsjai hajtóművet alkalmaztak. A vállalat 1995-től nyílt részvénytársasági formában, Motor Szics néven működik. A motorgyár részeként működött, hajtóművek fejlesztésével és tervezésével foglalkozó, Alekszandr Georgijevics Ivcsenko és Vlagyimir Alekszejevics Lotarjov nevéhez kötődő OKB–478 tervezőiroda ma az Ivcsenko–Progresz (Івченко–Прогрес) nevet viseli.

A vállalat egységei[szerkesztés]

A Motor Szics fennállásának 100. évfordulója alkalmából kiadott érme

Zaporizzsjai Motorgyár[szerkesztés]

D–18T gázturbinás sugárhajtómű

A Zaporizzsjai Motorgyár a vállalat központi egysége. Az 1907-ben alapított üzem ma repülőgép hajtóműveket, erőművi gázturbinákat és berendezéseket, valamint gáz- és olajvezetékekhez szükséges berendezéseket gyárt.

Omelcsenko Motorgyár[szerkesztés]

Eredetileg a D–18T gázturbinás sugárhajtómű teszteléséhez építettek meg egy külön üzemet, majd felépült egy öntöde is. 1988-ban ennek a bázisán hozták létre az Omelcsenko Motorgyárat. A gyár fő tevékenysége öntött gázturbina alkatrészek előállítása, elsősorban egykristály-turbinalapátok gyártása. A gyárban 1000–6000 kW teljesítményű erőművi gázturbinák is készülnek.

Közszükségleti cikkek gyára[szerkesztés]

Az 1994-ben létrehozott egységnél közszükségleti cikkek gyártása folyik.

Sznyizsnei Gépgyár[szerkesztés]

A Zaporizzsjai Motorgyár első fiók-kirendeltsége volt, amelyből 1974-ben létrehozták a Donecki terület Sznyizsne városában a Sznyizsnei Gépgyárat. Elsősorban gázturbina-alkatrészeket (kompresszor forgórészét, kompresszor- és turbinalapátokat) gyárt. A hajtóműalkatrészek mellett vasúti hidraulikus berendezéseket, gőzkazánokat és bányaipari berendezéseket is gyárt.[2][3] A sznyizsnei gyár 2014-től orosz megszállás alatt van, így a Motor Szics nem tudja gyakorolni a tulajdonosi jogait. Emiatt a cég 2017 decemberében átmenetileg egy külföldi vállalat irányírása alá helyezte a zsnyizsnei gyárat.[4]

Volocsiszki Gépgyár[szerkesztés]

1971-ben hozták létre a Hmelnickiji terület Volocsiszk nevű városában. Gázturbina-alkatrészek előállításával foglalkozik, ezen kívül légcsavaros gázturbinák javítását is végzi.

Motor Szics Légitársaság[szerkesztés]

Fő szócikk: Motor Szics Légitársaság

Az 1984-ben alapított légitársaság utas- és teherszállítást végez, repülőgépekkel (Jak–40, Jak–42, An–12, An–24, An–26, An–74TK-400 és An–140), valamint helikopterekkel rendelkezik.

Egyéb érdekeltségek[szerkesztés]

A Motor Szics 100%-os tulajdonában van zaporizzsjai Aleksz tv- és rádiócsatorna.

A pénzügyi szolgáltatásokat végző Motor Bankot 2007-ben hozta létre a Motor Szics. A bankot részben közvetlenül, részben a Motor Harant biztosítótársaságon keresztül birtokolja.[5]

Főbb gyártmányai[szerkesztés]

Az AI–25TL kétáramú gázturbinás sugárhajtómű

Repülőgép-hajtóművek[szerkesztés]

Helikopter-hajtóművek[szerkesztés]

Egyéb gázturbinák[szerkesztés]

  • Fedélzeti segédhajtóművek (AI–8, AI–9, AI–9V, AI9–3B)
  • Statikus gázturbinák (D–336, AI–336)
  • Erőművi gázturbinák (Motor Szics EG–1000, PAESZ–2500, EG–2500, EG–6000, EG–8000

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]