Mona Lisa (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mona Lisa
Nat King Cole a Mona Lisa felvételén
Nat King Cole a Mona Lisa felvételén
Műfajpopzene
SzerzőNat King Cole
SzövegRay Evans, Jay Livingston[1]
Kiemelt források
Népdaltípuskislemez kislemez

A Mona Lisa egy népszerű amerikai dal, amelyet Ray Evans és Jay Livingston írt a Paramount Pictures Captain Carey, USA (1949) filmjéhez. A cím és a szöveg a Mona Lisa reneszánsz portréra utal, amelyet Leonardo da Vinci festett. A dal 1950-ben elnyerte a legjobb eredeti dal Oscar-díját.[1]

Nat King Cole verziója[szerkesztés]

A dal első zenei változata Nelson Riddle hangszerelésében, Les Baxter és zenekara közreműködésével készült,[2] s eredetileg a Minden idők legnagyobb feltalálója B-oldalára. Az American Songwriter magazin interjújában Jay Livingston emlékeztetett arra, hogy a lemez eredeti reklámjai a Mona Lisa nevet meg sem említették; a szám csak rádióműsorok reklámjaiból leszivárogva lett sláger.

Nat King Cole verziója öt hetet töltött a Billboard kislemezlistájának első helyén, 1950-ben, s 1992-ben bevezették a Grammy Hírességek Csarnokába.[3] Ő maga ezt a dalt a kedvenc felvételei közé sorolta.[4]

Egyéb előadásokban[szerkesztés]

Az 1950-es Billboard eladási listákon szintén jelentős sikerei voltak Dennis Day, Victor Young (Don Cherry ének), Art Lund, Ralph Flanagan (Harry Prime, ének), Charlie Spivak és Harry James (Dick Williams, ének) változataiban.[5] Moon Mullican 4. és Jimmy Wakelyn 10. USA-slágerlista-helyezést ért el, 1950-ben.

Különböző művészek, köztük Jim Reeves, Elvis Presley 1959-ben (házi felvétel), Shakin 'Stevens, a Me First and the Gimme Gimmes, a Neville Brothers 1981-ben, valamint Nat King Cole lánya, Natalie Cole 1992-ben kiadták a dal feldolgozását. Israel Kamakawiwoʻole is feldolgozta az Alon in IZ Worldben. Bing Crosby 1956-ban vette fel Songs I Wish I Had I Sold the First Time Around című albumába. Harry Connick, Jr. pedig 2009-es, Your Songs című albumába.

A Mona Lisa (a "Foolish One", a. m. Bolondok között) rockabilly változatát Carl Mann adta ki a Phillips International Recordsnál (# 3539) 1959 márciusában, és eljutott a 25. helyre a Billboard Hot 100-on. Conway Twitty 1959 februárjában rögzítette a Mona Lisa egyik verzióját, de azt tervezte, hogy csak albumként (EP-n és LP-n, Conway Twitty Sings by MGM Records) adja ki. Mindazonáltal abban az évben az Brit kislemezlista 5.,[1] az Egyesült Államokban pedig a legjobb 30 között tetőzött. Sam Phillips szerződtette Carl Mannt, hogy rögzítse a dal változatát, miután a Twitty-verziót 1959 elején elkezdték a rádiók játszani.[6] Ez volt Mann karrierjének legsikeresebb kislemeze. A dallam kissé eltér, de a dalszöveg többnyire megegyezik Nat King Cole eredeti változatával, bár néhány mondat még hozzáadódik, amelyek tovább részletezik a neki tetsző lány szépségét. Brian Setzer a Mann-verzióval foglalkozott a 2005-ös Rockabilly Riot (1. kötet): A Tribute to Sun Records című könyvében.

Andy Williams kiadta 1964-es albumában az Akadémia-díjas "Call Me Irresponsible" és több filmslágerben a dal egy változatát. 1994-ben Alexia Vassiliou feldolgozta Sony BMG Horis Revma élő albumában.

A hatvanas években tiltakozó dalairól ismert Phil Ochs 1970-ben adta elő hírhedt Carnegie Hall-beli koncertjén. A szám a Gunfight 1974-es koncertlemezén is megjelent.

Willie Nelson kiadta a Mona Lisa változatát 1981-es, Somewhere Over the Rainbow című albumának első számaként, amely az Egyesült Államok országlistája 11. helyén végzett.

Little Willie Littlefield 1990-es Singalong című albumában a dal egyik változatát rögzítette.

Az ezekilencszázötvenes évek elején Kurt Henckels német zenekarvezető egy második világháború előtti big band-stílusú verziót vett fel a kelet-német Amiga kiadó számára.

Al Tuck kanadai zenész is feldolgozta My Blues Away című 2005-ös albumában.

Filmeken[szerkesztés]

  • A bulizók Alfred Hitchcock hátsó ablakának (1954) egyik jelenetének hátterében a Mona Lisát éneklik.
  • 1986-ban a Mona Lisa című brit film témájaként használták fel.
  • Az NBC minisorozatának, a Mob tanújának esküvői jelenetében idézték fel, 1998-ban.
  • A The Freshman is jól használta, mind Cole felvétele, mind pedig Bert Parks filmjében.
  • 2003-ban Seal énekelte fel a Mona Lisa mosolya című film számára.

Slágerlistákon[szerkesztés]

  • Moon Mullican (1950) US Hot Country Songs (Billboard) 4. helyezés
  • Conway Twitty (1959) Australian Singles Chart 1. helyezés
    • Norwegian Singles Chart 2.
    • Belgian Singles Chart 3.
    • UK Singles Char 5.
    • US Billboard Hot 100 29.
  • Willie Nelson (1981) US Hot Country Songs (Billboard) 11.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Roberts, David. British Hit Singles & Albums, 19th, London: Guinness World Records Limited, 134. o. (2006). ISBN 1-904994-10-5 
  2. Peter J. Levinson, September in the Rain, <https://books.google.com/books?id=zG-UYr7vBb4C&pg=PA79>
  3. Grammy Hall of Fame. [2011. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 23.)
  4. Nat King Cole megkérdezett Pop Chronicles (1969)
  5. Whitburn, Joel. Joel Whitburn's Pop Memories 1890-1954. Wisconsin, USA: Record Research Inc, 551. o. (1986. április 25.). ISBN 0-89820-083-0 
  6. Carl Mann page on Rockabilly Hall of Fame website (www.rockabillyhall.com)

Források[szerkesztés]

Nat King Cole: Mona Lisa. song back-story. song facts. (Hozzáférés: 2013. március 22.)

További információk[szerkesztés]

  • Lyrics of this song at MetroLyrics

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mona Lisa (Nat King Cole song) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.