Miskolc oktatási élete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Miskolci Egyetem főépületének bejárata
A Földes Ferenc Gimnázium
A Lévay József Református Gimnázium
A Zenepalota épülete

Miskolc első ismert iskolája már a 15. században létezett. Legrégebbi múltra a Földes Ferenc Gimnázium tekint vissza, amely két, több évszázados múltú intézmény, a Lévay József Református Gimnázium és a Miskolci Katolikus Fiúgimnázium összevonásával jött létre. Ezen a két felekezeten kívül még több másiknak is volt iskolája már a 18–19. században: az ortodox görögkeletieknek és a zsidóknak is. A fiúiskolák mellett már a 19. században létrejöttek a leányiskolák is.[1]

Miskolc egyeteme országos viszonylatban a fiatalabbak közé számít – egy 1949-es törvény rendelkezett az alapításáról, de jogelődje, a selmecbányai főiskola révén több évszázados múltra tekint vissza. Az egyetem eredetileg nehézipari képzést nyújtott, az 1980-as évektől kezdve azonban több más karral is bővült.[2] 1919-től 1949-ig működött Miskolcon az Eperjesről átköltöztetett Miskolci Jogakadémia.

Zeneoktatás is több intézményben folyik, legfontosabb a Zenepalota, melynek épületében közép- és főiskola is működik, utóbbi a Miskolci Egyetem karaként.[3]

Miskolcon 35 általános iskola és 22 középiskola van.[4]

Felsőoktatás[szerkesztés]

Gimnáziumok[szerkesztés]

Állami
Egyházi
Alapítványi

Szakközépiskolák, szakképzők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Miskolc nevezetességei. Szerk: Dr. Makánné Losonczy Magdolna. Kazincbarcika, 2004. pp.121-138
  2. A Miskolci Egyetem honlapja – Az egyetem története
  3. Miskolc hivatalos honlapja – Oktatás. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 4.)
  4. Miskolc hivatalos honlapja – Oktatási statisztika. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 4.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]