Minimundus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minimundus
Ország Ausztria
Település Klagenfurt am Wörthersee
Terület26 000 m2
Elhelyezkedése
Minimundus (Ausztria)
Minimundus
Minimundus
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 46° 37′ 11″, k. h. 14° 15′ 52″Koordináták: é. sz. 46° 37′ 11″, k. h. 14° 15′ 52″
A Minimundus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Minimundus témájú médiaállományokat.
Minimundus Eiffel-torony

Az osztrák Minimundus Klagenfurt mellett található.

A miniatűr játékvárosok (Minimundus) divatja az 1960-as évek elején kezdődött. Hollandiában a Hága melletti Madurodamban építették meg az első ilyen parányi várost, egy fiatal tiszt emlékére, akit Geroge Madurónak hívtak, és aki a második világháborúban halt meg. Főként Hollandia épületeit készítették el, szakszerű és élethű kicsinyítésben. Miniváros van Dániában is, Billundban, a világhíres LEGO játékcég gyára mellett.

Az osztrák Minimundus egészen más: legnagyobb erénye, hogy nemcsak Ausztria, hanem az egész világ híres épületei megtalálhatók 1:25 arányban lekicsinyítve. Több mint másfélszáz épület makettje látható. Ez Klagenfurt egyik büszkesége.

Szlogenje: „Piciny világ a Wörthi-tó partján”, németül: „Kleine Welt am Wörthersee”.

Nem messze a bejárattól látható a New York-i Szabadság-szobor, közelében a Fehér Ház. Láthatók többek között: Rómából a Szent Péter tér a Bazilikával, a pisai ferde torony, a párizsi diadalív, az Eiffel-torony, a Londoni Tower, a velencei harangtorony, egy Loire-menti kastély, az isztambuli Kék Mecset, a Tádzs Mahal, a bécsi Stephansdom, a schönbrunni kastély, Belvedere kastély, a Práter óriáskereke, a budai Halászbástya.

Több zenés rendezvénynek is színhelye.

A Minimundus áprilistól október végéig üzemel. Minden évben valamilyen új épülettel várják a rendezők az idelátogatókat.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]