Wörthi-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wörthi-tó (Wörthersee)
Poertschach von Gloriette 04.jpg
Ország(ok)  Ausztria
Hely Karintia, Klagenfurttól nyugatra
Vízgyűjtő terület 162,1 km2
Elsődleges források Reifnitzbach, Pirkerbach
Elsődleges lefolyások Glanfurt
Hosszúság 16,5 km
Szélesség 1,7 km
Felszíni terület 19,39 km2
Átlagos mélység 41,9 m
Legnagyobb mélység 85,2 m
Tszf. magasság 439 m
Szigetek Schlangen-sziget, Kapuziner-sziget
Települések Klagenfurt, Velden, Pörtschach, Krumpendorf, Maria Wörth
Elhelyezkedése
Wörthi-tó (Ausztria)
Wörthi-tó
Wörthi-tó
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 46° 37′ 31″, k. h. 14° 09′ 00″Koordináták: é. sz. 46° 37′ 31″, k. h. 14° 09′ 00″
Wörthi-tó (Karintia)
Wörthi-tó
Wörthi-tó
Pozíció Karintia térképén
Map at woerthersee.svg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wörthi-tó témájú médiaállományokat.

A Wörthi-tó (németül Wörthersee) Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava. A Klagenfurti-medencében helyezkedik el, a Karavankák hegyláncának tövében. Tengerszint feletti magassága 440 m. A tó hossza 16 km, szélessége átlagosan 1,6 km. Mélysége 84-85 m.

A Wörthi-tó névadója Maria Wörth kis félszigetén elhelyezkedő zarándoktemploma.

A tó partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, mely kedvelt fürdőparadicsommá teszi környékét. Vize nagy mélysége ellenére is nyaranta felmelegszik és eléri a 28 °C-ot. Két végében két nagyobb település fekszik: Klagenfurt (Karintia tartományi központja) a Minimundus makettparkkal a parton és Velden, mely a kaszinójának köszönheti hírnevét.

További kisebb üdülőhelyek, melyek a tó partján sorakoznak: Pörtschach, Krumpendorf, Maria Wörth.

A Maria Wörth felett épült Pyramidenkogel panorámakilátóból remek látvány nyílik a tájra.

Karintia tartományának legnagyobb látványossága, talán a leglátogatottabb turistacentrum az országrészben. 16,6 km hosszú, 1-1,6 km széles, 440 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Átlagos mélysége 84 m. Keleti csücskében Klagenfurt, nyugati partján Velden épült. Európa egyik leglátogatottabb alpesi tava. Ausztria riviérájának is szokták nevezni. Ez a tó egy jól körülhatárolt völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják, vízmennyisége állandóan 8400 millió köbméter. A Wörthi-tó a legmelegebb vizű valamennyi karintiai tó közül. Nyáron 20-28 fokos, télen viszont úgy befagy, hogy jégsportokat lehet rajta űzni. A legszebb kilátás a Pyramidenkogel tornyából nyílik a tóra. A tavat persze hajóval is be lehet járni. 883-ban említik először írásban a werd, a sziget nevet, s az elnevezést az indokolta, hogy Maria Wörth egészen a 13. századig valóban sziget volt, amelyet csak csónakkal, vagy hajóval lehetett megközelíteni. A Wörthi-tó és környéke egészen a 19. század végéig igen gyéren lakott terület volt. Csak a vasút megépítése hozott némi élénkülést 1870-ben.

Klagenfurt mellett kezdődik a tóvilág: fürödhetünk is strand van elég, a víz meleg. (Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a tavon gyakorlatilag nincs szabadstrand. Mindenütt fizetős, illetve "Privat" feliratú, a tó déli partjának egészét drótkerítéssel körülhatárolt partszakasz alkotja). A legnagyobb tó a Wörthi-tó, romantikus félsziget Maria Wörth, amelynek egyik temploma szebb, mint a másik, és amely nevét ajándékozta a tónak. 1853 nyarától már működik nyaranta a hajózás Klagenfurt és Velden között.

A félsziget legmagasabb pontján álló késő gótikus plébániatemplom még festőibbé teszi az erdős, szállodákkal, üdülőhelyekkel, sportpályákkal tarkított tópartot. A román stílusú Rózsafüzér kápolna, avagy Téli templom egykori freskói figyelemre méltóak. A sok-sok hegyi monda közül egy, amely a Wörthi-tóról szól. Ennek a tónak a fenekén pihen például az a harang, amely akkor amikor a Maria Saal-i templom orgonáját eladták, magától leugrott a toronyból a habokba.

Források[szerkesztés]

  • Pethő Tibor – Szombathy Viktor: Ausztria (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Budapest, 1983)