Mennydörgő robaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mennydörgő robaj
(A Sound of Thunder)
2005-ös brit–német–amerikai–cseh film
Rendező Peter Hyams
Producer Howard Baldwin
Karen Elise Baldwin
AlapműRay Bradbury
Műfaj
Forgatókönyvíró Thomas Dean Donnelly
Joshua Oppenheimer
Gregory Poirier
Főszerepben Ben Kingsley
Edward Burns
Catherine McCormack
David Oyelowo
Jemima Rooper
Wilfried Hochholdinger
August Zirner
Zene Nick Glennie-Smith
Operatőr Peter Hyams
Vágó Sylvie Landra
Gyártás
Gyártó Franchise Pictures
Crusader Entertainment
Ország Egyesült Királyság

Németország
Amerikai Egyesült Államok

Csehország
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 110 perc
Költségvetés 80 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
BemutatóUSA 2005. szeptember 2.
magyar 2006. október 10. (DVD)
Korhatár16 III. kategória (F/4038/J)
Bevétel 11 665 465 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mennydörgő robaj (A Sound of Thunder) egy 2005-ös amerikai–német–cseh sci-fi kalandfilm, melyet Peter Hyams rendezett, főszereplője pedig Ben Kingsley. A film Ray Bradbury novellája nyomán készült. A történet lényege, hogy az időutazás óhatatlanul befolyást gyakorol a jelenre és a jövőre.

Cselekmény[szerkesztés]

2055 Chicagójában járunk, ekkorra már megvalósult az időutazás. Charles Hatton (Kingsley), a kapzsi üzletember cége, az Időszafari gazdag ügyfeleknek kínál dinoszauruszvadászatot, akik jó pénzért visszamehetnek a múltba, hogy ott levadásszanak egy őshüllőt, ami úgyis hamar elpusztult volna. Ez viszont máris rávilágít azokra a szabályokra, amiket nem lehet megszegni: semmit sem lehet a múltba vinni, semmit sem lehet elhozni onnan, és nem szabad az időgép által generált ösvényről lelépni. Az eljárással eddig nem volt semmi probléma és így az üzlet is jól ment, ameddig az egyik ügyfél véletlenül mégiscsak el nem taposott egy pillangót a múltbéli őserdőben. Az esemény addig fel sem tűnik, ameddig a következő időutazásnál nem a szokott forgatókönyv szerint történnek a dolgok. Nemsokára más változások is történnek a jelenben: furcsa növények és addig sosem volt állatok kezdenek elszabadulni. A szafarit bonyolító tudóscsoport hamar rájön, hogy valamit megváltoztattak a múltban és ennek eredménye a sok változás. Miután kiderül mi történt nyilvánvaló, hogy az állat pusztulása láncreakciószerűen megváltoztatta az evolúciót, ami az ember fejlődésére is befolyást gyakorol, így az egyetlen esély az eredeti állapot visszaállítására, ha sikerül valahogy visszajutni a múltba, hogy megakadályozzák a malőrt...

Szereplők[szerkesztés]

Ben Kingsley (Charles Hatton)
Edward Burns (Travis Ryer)
Catherine McCormack (Sonia Rand)
Jemima Rooper (Jenny Krase)
Wilfried Hochholdinger (Dr. Lucas)
David Oyelowo (Payne)

Gyártás[szerkesztés]

Eredetileg Renny Harlin lett volna a rendező és Pierce Brosnan a főszereplő, a forgatást pedig Kanadába tervezték, de Brosnan át akarta iratni a forgatókönyvet, amit ráadásul a forgatókönyvírók sztrájkja is nehezített, majd az egyik vezető producer is meghalt. Ezután került Hyams a rendezői székbe, de később Brosnan is kiszállt a filmből, akit a kevésbé ismert Edward Burns váltott. A forgatás Kanada helyett Csehországba került, amit árvíz, majd az utómunka során csődbe ment studió is tovább nehezített, miután megcsappant a korábban tervezett költségvetés.

Visszhang[szerkesztés]

Bár Bradbury története jó alapanyag lehetett volna, a film hatalmas bukás lett: a 80 millió dolláros költségvetés ellenére mindössze nagyjából 11 és fél milliót keresett, csak Amerikában pedig nem egész kettőt![1] A film hibái közé sorolják, hogy Kingsley-n kívül egyetlen ismert színész sem szerepel a filmben (ő sem túl sokat) és azok színészi teljesítménye is gyenge, a film cselekménye kidolgozatlan, és 2005-ös film létére korához képest rendkívül alacsony színvonalúak a trükkök és a látványvilág; mindez a forgatási nehézségeknek is betudható.[2] Magyarországon csak DVD-n jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A film bevételei a Box Office Mojon
  2. Kritika a filmről. [2011. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az A Sound of Thunder (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]