Ugrás a tartalomhoz

Mengkukuo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mengkukuo
Bábállam
Mongol Katonai Kormányzat
Měngjiāng Liánhé Zìzhì Zhèngfǔ
Mōkyō Rengō Jichi Seifu
蒙疆聯合自治政府
19361945
Mengkukuo címere
Mengkukuo címere

Általános adatok
FővárosaCsangcsiakou
Terület506.800 km²
Népesség5 500 000 fő
Hivatalos nyelvekKínai
Mongol
Japán
TörténelemMásodik kínai-japán háború
Második világháború
Kormányzat
Államfő1936-1945: Demchugdongrub herceg
ElődállamUtódállam
 Kínai KöztársaságKínai Népköztársaság 
A Wikimédia Commons tartalmaz Mengkukuo témájú médiaállományokat.

Mengkukuo vagy másik nevén Mengjiang (kínaiul: 蒙古國) egy 1936–1945 között fennálló japán bábállam volt a Belső-mongol területen (Chahar és Suiyuan tartományokból állt[1]). A főváros Kalgan volt (mai nevén Zhangjiakou). A mongol nemesség Demchugdongrub herceggel az élen irányította az államot. Az állam az 1945-ös japán kapitulációig létezett. Keleten Mandzsukuóval, északról Mongóliával, Nyugatról Shanxi, Délről pedig a Kínai Köztársasággal volt határos.

Egyes helyeken hívták Mengguguo-nak vagy Mongkukuo-nak[2] is (a másik bábállam, Mandzsukuo miatt). Az államot azért hozták létre a japánok, hogy a helyi mongolok támogatását elnyerve destabilizálják Mongóliát és hogy legyen egy biztos pont, ahonnan csapást tudnak mérni a kommunista államra és a többi kínai területre.

A japánok erősen támogatták Dzsingisz kán kultuszát és a pánmongol nemzeti tudatot, ez viszont a bábállam népére nem volt nagy hatással, ugyanis a népességnek csak töredéke volt ténylegesen mongol, elsöprő többségét valójában han kínaiak alkották, akik magát a japán befolyást is gyűlölték. Az országnak – katonai szerepet tekintve – nagy szerepe nem volt a második kínai-japán háború és a második világháború alatt sem. Mengkukuo habár harcban állt Japán összes ellenfelével, de gyakorlatban sosem viselt hadat sem Mongólia, sem a kínai hadúri államok, de még csak az 1945-ben bevonuló szovjet-mongol haderő ellen sem.

1945-ben a szovjet csapatok szállták meg a térséget és az állam mindenféle és fajta ellenállás nélkül elbukott (a hadsereg vagy dezertált vagy átállt a szovjetek oldalára.)

Háttér[szerkesztés]

Japán 1931-ben megszállta Mandzsúriát, és létrehozta Mandzsukuo bábállamát. Ezután a birodalom arra törekedett, hogy nagyobb és biztosabb pontot tudjon birtokolni a térségben, erre a célra kapóra jött a Belső-Mongóliában elnyomott, erős nemzeti érzéseket tápláló mongolok. A térségben a japánok erőteljesen terjesztették a mongol nemzeti öntudatot (pánmongolizmus) és Dzsingisz kán kultuszát (remélve, hogy a helyieknek elnyerik a lojalitását)

1936-ban a japánok, akik már egy ideje határmenti harcokat folytattak a kínaiakkal, megszállták a Kínához tartozó Belső-Mongólia területének egy kisebb részét, ahol 1936 szeptemberében kiáltották ki az „önálló” mongol kormányt.[3] A következő évben már nyíltan kitört az ún. második kínai–japán háború.

A háborúban az ország – ekkor még kormányzat – gyakorlatban hadat viselt Kína ellen, de japán segítség nélkül esélyük sem lett volna Chahar és Suiyuan területeket elfoglalni (Taiyuani csata, Suiyuan hadjárat stb) Ebből a két tartományból gyúrták össze és tervezték meg az új bábállamot, melynek élére az anno megbukott Csing-dinasztia gyámsága alatt élő mongol herceget, a kormányzat fejét és a mozgalom vezérét, Demchugdongrub-ot tervezték ültetni.

Mengkukuo leszövetkezett Japánnal , aki katonailag és ellátmányban is támogatták a bábkormányt.

Államigazgatás[szerkesztés]

Az ország japán bábállam volt, katonai diktatúrával. A tényleges hatalmat a mongol minisztereket helyettesítő japán miniszterek gyakorolták korlátlanul, csak úgy mint Mandzsukuóban. A japán birodalmi hadsereg feloszlatott minden olyan pártot, tevékenységet, bezárattak minden olyan intézményt, ami japán-ellenes volt.

Demchugdongrub herceg csak első látszatra állt az ország élén, valójában csak ceremoniális szerep volt és a japánt éltető katonai vagy más fesztiválokon jelent meg és tevékenykedett.

Gazdasága[szerkesztés]

Infrastruktúráját és a mezőgazdaságát tekintve az állam elmaradottabb volt Mandzsukuo szomszédjánál, viszont a térség sokkal gazdagabb volt az ásványkincsekben, mint szomszédja. Ennek köszönhetően a japánok több bányászati és ipari központot és központi hálózatot hoztak létre.

1940-ben több mint 10 000 tonna szenet bányásztak ki, amit azután a japán anyaországba exportáltak. 1941-ben ez a szám 58 000-re nőtt.

1937-ben a japánok által létrehozott Mengjiangi Bank kiadta az ország fizetőeszközét, a mengjiangi jüant (ami hasonlított a mandzsukuói jüanhoz.) Majd 1938-ban bevezették az érméket, ezek voltak a Chiao/Jiao-k.

Mengkukuo hadereje[szerkesztés]

A Mengjiangi Nemzeti Hadsereg a japánok által létrehozott katonai alakulat volt. A hadsereg feladata Mongólia és más észak-kínai térségek elleni japán műveletek támogatása, illetve Mengjiang területén a rendfenntartása és a herceg védelme volt.

A hadsereg összlétszáma mindössze 10-15 000 főt tett ki. A haderő felszereltsége rendkívül elmaradott volt a Japán Birodalmi Hadsereghez, sőt még Mandzsukuo seregéhez képest is.

Mengkukuo hadserege nem rendelkezett repülőgépekkel, harckocsikkal és páncéltörő ágyúkkal, ráadásul a katonák ruházata is igen rossz minőségűnek számított. A haderő viszont fel volt szerelve könnyű- és közepes géppuskákkal, aknavetőkkel, valamint kisszámú légvédelmi géppuskával és tüzérségi lövegekkel. A lovasság nagyon nagy szerepet kapott és igazából ez volt az egyetlen ütőképes egységük.

1942-ben megnőtt a hadsereg létszáma 5 hadosztállyal, melyet védelmi erőnek szántak, de ezek inkább milíciák voltak. Az 1945-ös szovjet támadáskor a mengkukuói sereg zöme vagy dezertált, vagy átállt az oroszok oldalára, illetőleg fellázadt a japánok ellen.

Bukása[szerkesztés]

Az állam mindvégig a japánok oldalán harcolt. Mikor a szovjetek végleg elfoglalták Mandzsúriát, lehetett tudni, hogy Mengkukuo vagy Mengjiang az utolsó hónapjait éli.

A kis állam 1945. augusztus 19-én kapitulált, miután a szovjet Vörös Hadsereg és a mongol hadsereg is bevonult a térségbe. Ma a Kínai Népköztársaság autonóm tartományát képző Belső-Mongólia része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. George F. Botjer: A Short History of Nationalist China, 1919-1949. 1979. ISBN 978-0-399-12382-5 Hozzáférés: 2021. július 8.  
  2. 1936 April. ISBN 978-0-674-59946-8 Hozzáférés: 2021. július 8.  
  3. „Inner Mongolia News”.