Demchugdongrub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Demchugdongrub
Demchugdongrub 1935-ben
Demchugdongrub 1935-ben

Mongol Katonai Kormányzat vezetője
Uralkodási ideje
1935. július 1. 1936. szeptember 1.
ElődjeYondonwangchug
Utódjatisztség eltörölve
Mengkukuo hercege
Uralkodási ideje
1936. szeptember 1. 1945. augusztus 20.
Utódjatisztség eltörölve
Életrajzi adatok
Született1902. február 8.
Chahar tartomány, Csing-Kína
Elhunyt1966. május 23. (64 évesen)
Hohhot
GyermekeiDugursulong
A Wikimédia Commons tartalmaz Demchugdongrub témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Demchugdongrub vagy másik nevén De Wang (1902. február 9. – 1966. május 22.) mongol herceg, katonai parancsnok és államfő. Az 1936-ban japánok által létrehozott Mengkukuo (Mengjiang) hercege volt nyolc évig. Uralkodása és személye nagyon megosztó; a mongolok közül sokan nemzeti hősnek tartják, aki a belső-mongol területeket megvédte a kommunizmustól és megpróbálta feltámasztani a mongol öntudatot, de legalább ilyen sokan tartják árulónak, aki kiszolgálta a japán militarizmust és alávetette népét a japánoknak. Miután megszerezték a belső-mongol területek jelentős részét, rövid életű uralkodása alatt jelentősebb tevékenység nem történt.

1937-ig aktívan részt vett a kínai-japán háború mozzanataiban mint katonai tanácsadó. Részt vett a taiyuani csatában, a Chahar hadműveletben és a Suiyuan hadjáratban. Állama visszamaradott és jellegtelen maradt minden próbálkozása ellenére, hiába kötött Japánnal, Mandzsúriával és a többi tengelyhatalmi országgal szövetséget és kapcsolatot. Uralmát - akarata ellenére - katonai diktatúra jellemezte, a japánok leszámoltak mindenkivel aki egy kicsit is veszélyt jelentett a birodalomra, vagy Belső-Mongóliára.

1945-ben szovjet hadifogságba esett, majd hosszú ideig tartó bírósági perek után tisztára mosta a nevét. Pu Jival együtt amnesztiát kapott. Demchugdongrub ezután könyvtárosként dolgozott. Majd 1966-ban, 64 éves korában Hohhot-ban halt meg.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1902. február 9-én született Chahar tartományban. 1908-ban meghalt édesapja, Namjil. Később Demchugdongrub feleségül vette az egyik Csing arisztokrata lányát, aki két év múlva megszülte De Wang első fiát. Az ezt követő években a hercegnek még született egy lánya és egy fia. Demchugdongrub kétszer házasodott, második feleségétől még egy fiút kapott.

Politikai pályafutásának kezdete[szerkesztés]

1929-ben Demchugdongrub lett a Chahar tartomány elnöke lett. 1933-ban összegyűlt egy kis tanács Demchugdongrub vezetésével. A herceg azt javasolta, hogy egy pán-mongol mozgalmat hozzanak létre. Majd jelentést küldtek a nankingi kormánynak, hogy egy független Belső-Mongóliát akarnak. Azt is megmondták, ha tovább akadályozzák és hátráltatják őket, kénytelenek lesznek japán segítséget kérni. Erre válaszul Nanking megengedte nekik a mongol autonómiát.

Együttműködése Japánnal[szerkesztés]

Demchugdongrub Seishiro Itagakival 1937-ban.

Demchugdongrub 1935-ban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy létrejöhessen egy független mongol állam. A japánok támogatták erőfeszítéseit, mivel akkor jelentősen gyengülne Kína és destabilizálni tudnák a kommunista irányítású Külső-Mongóliát (a mai Mongóliát). 1936-ban a japán erők bevonultak a térségbe, és létrehozták Mengkukuót. 1937 márciusában létrejött a szövetség Mandzsukuóval. Az új államba nem vándorolhattak be a kínaiak, illetve minden japánellenes intézményt felszámoltak. 1937-től Japán komoly pénzösszeget fordított az állam iparának fejlesztésére, mivel az ország jelentős ásványlelőhelyekkel rendelkezett.

Összetűzés Yan Xishannal[szerkesztés]

Yan Xishan. Shanxi hadúra 1934-től 1945-ig.

Demchugdongrub mandzsu segítséggel elfoglalja Suiyuan tartományt (Suiyuan hadjárat) ami addig Yan Xishan hadúr uralma alatt volt. A tartomány megtartására a mongol kormány katonaság felállítását kezdeményezte. Felállítottak egy 10 000 fős hadsereget, de a felszerelés hiányos volt, sok katonának nem volt fegyvere, lábbelije. Emellett a hadsereg nem rendelkezett se tankokkal, se ágyúkkal, se lovassággal, se légierővel.

Háborúi és csatái[szerkesztés]

Bukása[szerkesztés]

1945-ben a szovjetek Mandzsúria ellen vonultak, és megszállták a térséget. Ekkor már mindenki tudta, hogy a másik állam, Mengkukuo is csak az utolsó hónapjait éli. 1945 augusztusában bevonultak a szovjet–mongol erők Belső-Mongóliába. A herceget elfogták, majd bíróság elé állították, ahol árulással vádolták, de Pu Jival együtt amnesztiát kapott. Demchugdongrub ezután könyvtárosként dolgozott. Majd 1966-ban, 64 éves korában Hohhot tartományban halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]