Menekülj! (film, 2006)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menekülj!
(See No Evil)
2006-os amerikai film
RendezőGregory Dark
ProducerVince McMahon
Műfaj
ForgatókönyvíróDan Madigan
Főszerepben
ZeneTyler Bates
VágóScott Richter
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínAusztrália
Játékidő85 perc
Költségvetés8 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2006
Korhatár18 IV. kategória (F/4402/J)
Bevétel18,8 millió dollár[2]
Kronológia
KövetkezőSee No Evil 2
További információk
SablonWikidataSegítség

A Menekülj! (eredeti cím: See No Evil) 2006-os horrorfilm, amelyet Gregory Dark rendezett és Dan Madigan írt. A főbb szerepekben Kane, Christina Vidal és Samantha Noble látható.

A WWE Films által készített első nagyszabású film több különböző munkacímen is átesett, mielőtt a végső címre, a See No Evil-re esett volna a választás. Az eredeti címe Eye Scream Man volt, de később megváltoztatták The Goodnight Man-re, majd Goodnight-ra, végül pedig See No Evil-re.

A Menekülj! 2006. május 19-én jelent meg a Lionsgate forgalmazásában. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, és 8 millió dolláros költségvetéssel szemben 18,8 millió dolláros bevételt ért el.

A folytatás 2014. október 21-én jelent meg DVD-n Menekülj! 2. címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Williams rendőr és kollégája egy házhoz érkezik, ahol a szomszédok hangos sikolyokat hallottak. Amikor belépnek a helyszínre, egy nőt találnak, akinek szemét kivették a szemüregéből. Ekkor a zavart elméjű gyilkos, Jacob Goodnight baltával rátámad Williams kollégájára, és levágja annak karját. Williamsnek sikerül megmenekülnie azzal, hogy tarkón lövi Jacobot.

Négy évvel később a börtönigazgatóság nyolc rabot választ ki, hogy Williams felügyelete alatt felújítsák a régi Blackwell Hotelt. Ha jó munkát végeznek, idő előtti szabadulást ígérnek számukra. Kira, aki kábítószer birtoklása miatt került rács mögé, találkozik régi dílerével, Michaellel. A bűnözők azonban már az első éjszaka rájönnek, egy őrült járkál a házban. Nem sokkal azután, hogy Richie és Tye rátalál egy hajléktalanra, akinek hiányzik a szeme, Richie-t egy kampóval berángatják a liftbe. A gyilkos egymás után megöli az épület látogatóit, és minden áldozatának kiveszi a szemét. Amikor Williams meghallja a gyilkos személyleírását, rájön, Goodnight lehet az, akit állítólag ő lőtt le. Nem sokkal később azonban őt is megöli a gyilkos.

Mivel Kirának különböző keresztény tetoválásai vannak, Goodnight életben hagyja, és egy kutyaketrecbe zárja. Amikor Tye és Christine megpróbálják kiszabadítani Kirát, Goodnight anyja közbelép. Míg Tye-t összezúzza Goodnight, addig Kira abban reménykedik, hogy megmentik. Az anya azonban megmutatja igazi arcát: gyermekkorában kemény büntetésnek vetette alá a fiát, és "Isten katonájává" képezte ki, akinek az emberiséget kellett volna megszabadítania "minden mocsoktól". Amikor a nő megpróbálja megölni Kirát, Goodnight az anyja ellen fordul, és felnyársalja.

Végül Christine, Michael és Kira legyőzik Goodnightot, és ledobják a szálloda 8. emeletéről. Goodnight bal szeme a zuhanás közben felnyársalódik egy falból kiálló vasrúdban, a szíve pedig a becsapódáskor szétroppan.

A stáblista alatt egy kutya belevizel a szemébe.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Jacob Goodnight Kane Nem szólal meg
Christine Zarate Christina Vidal Németh Kriszta
Kira Vanning Samantha Noble Törtei Tünde
Michael Montross Luke Pegler Szatmári Attila
Tyson Simms Michael J. Pagan Seszták Szabolcs
Zoe Warner Rachael Taylor Csondor Kata
Richie Bernson Craig Horner Előd Botond
Melissa Beudroux Penny McNamee Szabó Zselyke
Frank Williams rendőr Steven Vidler Beratin Gábor
Russell Wolf Mikhael Wilder Seder Gábor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. See No Evil (2006). The Numbers . (Hozzáférés: 2023. december 30.)
  2. See No Evil. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. december 30.)
  3. ISzDb – Menekülj! (2006) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. április 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a See No Evil (2006 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]