Ugrás a tartalomhoz

Megadyptes waitaha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megadyptes waitaha
Evolúciós időszak: Holocén
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 12.-14 század
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Spheniscinae
Nem: Megadyptes
A. Milne-Edwards, 1880
Faj: M. waitaha
Tudományos név
Megadyptes waitaha
Boessenkool et al., 2009
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megadyptes waitaha témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megadyptes waitaha témájú kategóriát.

A Megadyptes waitaha a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó kihalt faj.[1]

Tudnivalók

[szerkesztés]

A Megadyptes waitaha a kihalt pingvinfélék egyike, melyet 2008 novemberében fedeztek fel.

Ezt a pingvint az Otago Egyetem (University of Otago) és az Adelaide Egyetem (University of Adelaide) tudósai fedezték fel,[2] amikor is 500 éves, 100 éves és mai pingvinek lábcsontjait hasonlították össze. Először azt hitték, hogy a csontok a Megadyptes madárnem ma is élő fajához, a sárgaszemű pingvinhez (Megadyptes antipodes) tartoznak. Azonban az ötszáz éves csontok DNS-vizsgálata azt mutatta, hogy egy egészen más pingvinfajról van szó. Viszont a két madár igen közeli rokonságban állt egymással. Emiatt kapta az újonnan felfedezett madár a Megadyptes waitaha tudományos nevet; az első név a madárnemét jelöli, míg a második név a maorik egyik régióját említi.

Sanne Boessenkool kutató szerint, ez a madár a mai élő rokonhoz képest, körülbelül 10%-kal kisebb lehetett.[3] Új-Zéland tengerpartjain élt, egészen 1300-1500-ig, amikor is megérkeztek a maorik. A maorik megjelenése után hamarosan kipusztult a faj.[4] Dr. Jeremy Austin (a DNS-kutatást végző intézet aligazgatója) szerint a mai sárgaszemű pingvin, mely eredetileg szubantarktikus származású, később érkezett a szigetre, hogy helyettesítse, azaz az üresen maradt ökológiai fülkét betöltse a Megadyptes waitaha kihalása után.[5][6]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Boessenkool, Sanne (2008). „Relict or colonizer? Extinction and range expansion of penguins in southern New Zealand”. Proc. R. Soc. B. 276 (1658), 815–21. o. DOI:10.1098/rspb.2008.1246. PMID 19019791.  
  2. Askin, Pauline. „Researchers stumble upon new penguin species”, Reuters, 2008. november 20. (Hozzáférés: 2008. november 21.) 
  3. Rare penguin took over from rival”, BBC News, 2008. november 19. (Hozzáférés: 2008. november 20.) 
  4. Fox, Rebecca. „Ancient species of penguin found in DNA of bones”, 'Otago Daily Times', 2008. november 20.. [2011. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. november 20.) 
  5. University of Adelaide (19 November 2008). "New penguin species found in New Zealand". Sajtóközlemény. Elérés: 2 December 2008.
  6. Science Media Centre (19 November 2008). "Penguin bones reveal long-lost species". Sajtóközlemény. Elérés: 2 December 2008.

Források

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Waitaha penguin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.