Megadyptes waitaha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Megadyptes waitaha
Evolúciós időszak: Holocén
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 12.-14 század
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Spheniscinae
Nem: Megadyptes
A. Milne-Edwards, 1880
Faj: M. waitaha
Tudományos név
Megadyptes waitaha
Boessenkool et al., 2009
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megadyptes waitaha témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megadyptes waitaha témájú kategóriát.

A Megadyptes waitaha a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó kihalt faj.[1]

Tudnivalók[szerkesztés]

A Megadyptes waitaha a kihalt pingvinfélék egyike, melyet 2008 novemberében fedeztek fel.

Ezt a pingvint az Otago Egyetem (University of Otago) és az Adelaide Egyetem (University of Adelaide) tudósai fedezték fel,[2] amikor is 500 éves, 100 éves és mai pingvinek lábcsontjait hasonlították össze. Először azt hitték, hogy a csontok a Megadyptes madárnem ma is élő fajához, a sárgaszemű pingvinhez (Megadyptes antipodes) tartoznak. Azonban az ötszáz éves csontok DNS-vizsgálata azt mutatta, hogy egy egészen más pingvinfajról van szó. Viszont a két madár igen közeli rokonságban állt egymással. Emiatt kapta az újonnan felfedezett madár a Megadyptes waitaha tudományos nevet; az első név a madárnemét jelöli, míg a második név a maorik egyik régióját említi.

Sanne Boessenkool kutató szerint, ez a madár a mai élő rokonhoz képest, körülbelül 10%-kal kisebb lehetett.[3] Új-Zéland tengerpartjain élt, egészen 1300-1500-ig, amikor is megérkeztek a maorik. A maorik megjelenése után hamarosan kipusztult a faj.[4] Dr. Jeremy Austin (a DNS-kutatást végző intézet aligazgatója) szerint a mai sárgaszemű pingvin, mely eredetileg szubantarktikus származású, később érkezett a szigetre, hogy helyettesítse, azaz az üresen maradt ökológiai fülkét betöltse a Megadyptes waitaha kihalása után.[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Boessenkool, Sanne (2008). „Relict or colonizer? Extinction and range expansion of penguins in southern New Zealand”. Proc. R. Soc. B. 276 (1658), 815–21. o. DOI:10.1098/rspb.2008.1246. PMID 19019791.  
  2. Askin, Pauline. „Researchers stumble upon new penguin species”, Reuters, 2008. november 20. (Hozzáférés ideje: 2008. november 21.) 
  3. Rare penguin took over from rival”, BBC News, 2008. november 19. (Hozzáférés ideje: 2008. november 20.) 
  4. Fox, Rebecca. „Ancient species of penguin found in DNA of bones”, 'Otago Daily Times', 2008. november 20.. [2011. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. november 20.) 
  5. University of Adelaide (19 November 2008). "New penguin species found in New Zealand". Sajtóközlemény. Elérés: 2 December 2008.
  6. Science Media Centre (19 November 2008). "Penguin bones reveal long-lost species". Sajtóközlemény. Elérés: 2 December 2008.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Waitaha penguin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.