Matei Vișniec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Matei Vișniec (Radóc, 1956. január 29. –) francia–román drámaíró, újságíró és dramaturg.

Matei Vișniec
Született1956. január 29. (68 éves)
Radóc[1]
Állampolgársága
Foglalkozása
IskoláiBukaresti Egyetem
KitüntetéseiFrancia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagja (2020. december 31.)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Matei Vișniec témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Életrajz[szerkesztés]

Matei Vișniec Romániában, Radócon született 1956-ban. Apja könyvelő, anyja tanárnő volt. Szülővárosában járt általános- és középiskolába. Már fiatalon felfedezte az irodalmat mint a szabadságot megélhetővé tevő teret. Kafka, Dosztojevszkij, Poe és Lautréamont műveit olvasta. A Lumina című iskolai folyóiratban publikálta az első verseket, később a Cutezătorii gyermekeknek és kamaszoknak szóló hetilapban, valamint a Luceafărul irodalmi lapban is jelentek meg versei. A Bukaresti Egyetemen tanult történelmet és filozófiát. Aktívan részt vett a bukaresti irodalmi körökben és tagja volt a Románia akkori irodalmi életét felforgató 80-as generáció névvel is illetett posztmodern mozgalomnak.

Ceauşescu rezsimjében műveit betiltották. 1987-ben elhagyta Romániát, s Franciaországba érkezvén politikai menedékjogot kért[3]. 1988 és 1989 között a Londonban élt és a BBC, majd 1990-től a Radio France internationale munkatársa.

Románul írt drámáit franciára fordítja, majd az újakat már franciául írja. Verseit és a prózai műveit továbbra is románul írja[4].

1993-ban francia állampolgárságot szerzett[5].

Számos művének központi témája az egyén és az elnyomó hatalom kapcsolatát kérdőjelezi meg. Hisz a kulturális ellenállásban, és abban, hogy az irodalom képes lerombolni a totalitarizmust. Vişniec úgy véli, hogy a színház és a költészet a „nagy ötletek” révén képes leleplezni a manipulációt és az ideológiai agymosást.[6]

1993 óta az Off d'Avignon fesztivál egyik legtöbbet fellépő szerzője. Romániában a kommunizmus bukása óta Matei Vișniec lett az egyik legtöbbet előadott drámaíró.

Művei magyar kiadásban[szerkesztés]

  • Lavinában harsonával. Versek és egyfelvonásosok; ford. Szlafkay Attila, Budapest Duna-part, 1992
  • Fordulatra várva; In: Fordulatra várva. Román egyfelvonásosok Szlafkay Attila fordításában, Karcag, Barbaricum Könyvműhely, 1997
  • Vendégfogadó. Versek, kisprózák és egyfelvonásosok; ford. Szlafkay Attila, Vác, Fiesta Kortárs Művészeti Alapítvány, 2004
  • III. Richárd betiltva. Öt dráma; ford. Patkó Éva, Kolozsvár, Koinónia, 2010
    • tart.: Paparazzi; Kenyérrel a zsebben; Madox. Három éjszaka; Vándor az esőben; III. Richárd betiltva
  • A kommunizmus története elmebetegeknek. Drámák; vál. Scarlat Anna, Budapest, L'Harmattan, 2012
    • tart.: Bohóc kerestetik; A kommunizmus története elmebetegeknek; Lovak az ablakban; Párizsi manzárdlakás kilátással a halálra; A pandamedvék története, amiként az a szaxofonos meséli el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik; Paparazzik, avagy Egy elvetélt napkelte krónikája; A III. Richárd bemutatója elmarad, avagy Jelenetek Mejerhold életéből; Nyina avagy A kitömött sirályok törékenységéről; És a csellóval mi legyen?

Magyar nyelvű színházi előadások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 22.)
  2. PRER2036140D
  3. Biographie. Matei Visniec. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  4. Words without borders. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  5. Matéi Visniec. Theatre-contemporain.net. (Hozzáférés: 2022. június 15.)
  6. Biography. Matei Visniec. (Hozzáférés: 2022. június 15.)