Marton László (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marton László
Személyes adatok
Teljes névMarton László
Születési dátum1929. április 21.
Születési helyKomárom, Magyarország
Halálozási dátum2008. november 27. (79 évesen)
Halálozási helyKoppánymonostor, Magyarország
Beszélt nyelvekmagyar, német
Egyéb foglalkozásgazdasági igazgató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19671979NB Ijátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
?FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Marton László (Komárom, 1929. április 21.Koppánymonostor, 2008. november 27.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozásként az Országos Testnevelési és Sportigazgatóság (OTSH) tatai edzőtáborának gazdasági igazgatója volt. Nyugdíjas napjait Koppánymonostoron töltötte.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Eleinte könnyűatléta volt, majd a komáromi Lokomotív NB. II-es kosárlabda csapatában szerepelt. Ifjúsági játékosként a Komáromi AC-ban játszott, majd az NB. III-as felnőtt csapatban Czibor Zoltán társaságában játszott. Katona idejében a Miskolci Honvéd csapatának tagja volt. 1958-ban egy súlyos sérülést követően fejezte be játékospályafutását.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

A játékvezetői vizsgát 1958-ban Komáromban szerezte meg. Alig egy év alatt megyei I. osztályú, újabb egy év múlva NB. III-as minősítéssel rendelkezett. 1962-ben az NB. II-es játékvezetői keret tagja lett. 1964-ben az NB. I./B osztályban működhetett. 1967-ben, a GyőrHaladás (0:1) bajnoki mérkőzéssel debütált a legmagasabb bajnoki osztályban. 1979-ben, a VasasBp. Honvéd (2:1) bajnoki mérkőzéssel búcsúzott az aktív játékvezetéstől. Első ligás mérkőzéseinek száma: 129.

Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Komárom Megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) Játékvezető Bizottság (JB) tagja, Szervezési csoportvezető. Az MLSZ JB-JT ellenőre, megyei játékvezető ellenőr.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

A Komárom Megyei LSZ JB kiemelkedő társadalmi munkájának elismeréseként aranyjelvény elismerésben részesítette.

2010-ben adták át az első Marton László-emlékdíjat. A serleget minden évben az a játékvezető kapja meg, aki a megyei bajnokságban az értékelések alapján a legjobb teljesítményt nyújtotta.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]