Marton Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marton Géza
Született 1880. március 9.
Lovasberény
Elhunyt 1957. december 27. (77 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása jogász,
jogtudós,
jogtörténész
Kitüntetései Kossuth-díj (1957)

Marton Géza (Lovasberény, 1880. március 9.Budapest, 1957. december 27.) római jogász, polgári jogász, az MTA tagja (levelező: 1939).

Élete[szerkesztés]

Apja a református egyház alkalmazottja, egyik bátyja, Marton Lajos a budapesti Református Teológiai Akadémia tanára volt. Hazai jogi tanulmányok után Párizsban elvégezte a Cours du droit Romain-t, ahol Levy-Bruhllel kötött barátságot, illetve Girard munkásságával ismerkedett meg. A francia jogi romanisztika mellett Pauer Imre Rudolf etikai előadásai voltak hatással későbbi pályájára. 1907-ben ügyvédi vizsgát tett, majd Szászy-Schwarz Gusztáv ajánlása alapján a máramarosszigeti jogakadémia római jogi tanára lett. 1911-ben a budapesti egyetemen magántanárként habilitált, opponense Szentmiklósi (Kajuch) Márton volt. 1919-től a kecskeméti református jogakadémián volt tanár. 1921-től a debreceni, 1937-től 1957-ig pedig a budapesti tudományegyetemen (Pázmány Péter Tudományegyetem, 1950-től Eötvös Loránd Tudományegyetem) volt a római jog professzora.

Viszonylag keveset publikált, de a jogászképzéssel és az oktatás reformjával sokat foglalkozott. Kutatásai a római jog és a polgári jog általános kérdései mellett érintették a büntetőjog és a deliktuális felelősség kérdését is. A kártérítéssel kapcsolatos kutatásai nemzetközi viszonylatban is jelentősek, több munkája idegen nyelven is megjelent. Munkatársa volt a Szladits-féle Magyar magánjog c. gyűjteményes munkának is. 1957-ben Kossuth-díjat kapott.

Értékelése[szerkesztés]

Zlinszky János szerint „a magyar romanisztika és civilisztika egyik legnagyobb alakja, méltó tanítványa Szászy-Schwarz Gusztávnak és Grosschmid Béninek”.

Fontosabb munkái[szerkesztés]

  • A furtum mint delictum privatum (Debrecen, 1911)
  • A nemzetközi jog jogiságának kérdéséhez (Bp., 1917)
  • Verschuldensprinzip (München, 1926)
  • Büntetés és kártérítés (Bp., 1933)
  • Les fondements de la responsabilité civile (Paris, 1938)
  • A római jog elemeinek tankönyve (első kiadás: Debrecen, 1922, hatodik kiadás: Budapest, 1947)
  • A római magánjog elemeinek tankönyve (Bp., 1958)

Források[szerkesztés]

  • jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap