Marcus Iunianus Iustinus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iustinus
Születési név Marcus Iunianus Iustinus
Született 2.4. század
Foglalkozása történetíró
Fontosabb munkái Világkrónika (Historiae Philippicae)

Marcus Iunianus Iustinus római történetíró, aki a 2. századtól a 4. század közötti időszakban élt és munkálkodott. Közelebbi adat nincs életéről, személye, élete ismeretlen, egyetlen műve, a 44 könyvre terjedő Historiae Philippicae (vagy Epitoma historiarum Philippicarum) című munka. Ez Pompeius Trogus világtörténetének kivonata. A mű jelentősége abban áll, hogy míg Pompeius munkája elveszett, Iustinus kivonata teljes egészében fennmaradt, sőt gyakorlatilag ez az egyetlen történeti munka, amely teljes terjedelmében ismert. Budai Ézsaiás 1802-ben az ókori irodalomtörténeti munkájában írja: „Sokkal jobb volna, ha maga Trogus Pompeius munkája maradt volna meg… mégis hasznosan lehet vele élni az alsóbb oskolákban”.

Másik nagy értéke a műnek, hogy fogalmazása és nyelvezete a klasszikus latin nyelv egyik jó forrása. Egyszerű és érthető módon beszéli el tárgyát. Iustinus művelt, tanult ember lehetett. Később Orosius is Iustinust használta fel. A Historiae Philippicae a középkoritörténettudomány” alapmunkájává lett, elsősorban más források hiánya miatt.

A mű II. Philipposz uralkodásától kezdve tárgyalja a történelmet, a korai szakaszokban Makedóniára helyezve a hangsúlyt. Ennek ellenére minden ismert nép történetét sorba veszi, köztük a szkítákét is, amely Anonymus munkáiban is felfedezhető forrásként.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]