Magyar Templeton Program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 2015. szeptember 15-én indult és 2017. február 28-ig tartó Magyar Templeton Program egy olyan egyedülálló kísérleti program, amelynek fő célja a magyar kivételes kognitív tehetségek fejlesztése és támogatása a 10–29 éves korosztályban. A program 300 magyar, kivételes kognitív tehetséget (Magyar Junior Templeton Fellow) és 150, 5–8 éves, hátrányos helyzetű kivételes kognitív tehetséget azonosít és válogat be, egy kizárólag erre a programra kidolgozott új módszertan mentén.

A Templeton Alapítványról[szerkesztés]

Sir John Templeton (1912–2008) szenvedélyes elkötelezettje volt a tudományos, teológiai, filozófiai és társadalomtudományi kutatásoknak. Munkásságának egyik fő célja az volt, hogy hozzájáruljon a világ egyetemes szabályrendszerének megértésével egy morálisan, mentálisan és lelki síkon is jobb társadalom kialakulásához.

1987-ben alapította a John Templeton Foundationt, melyhez a Templeton World Charity Foundation is tartozik. A TWCF kizárólag meghívásos alapon, saját hatáskörben dönti el, hogy milyen kezdeményezéseket támogat. Sir John Templeton végrendeletének értelmében keresik a támogatásra méltó programokat: melyek az élet és a világegyetem nagy kérdéseire és kihívásaira keresik a választ, valamint olyan kivételes kognitív tehetségeket segítenek, akik hozzájárulnak az emberiség boldogulásához.

A Magyar Templeton Program[szerkesztés]

A program a Templeton World Charity Foundation támogatásával és a European Social Fund társtámogatásával valósul meg. A program szakmai együttműködő partnere a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ). A program célja egy olyan kivételes tehetségekből álló kreatív közösség, hálózat létrehozása, melynek tagjait a kortárs kiválóságok segítségével felkészíti arra a felelősségteljes feladatra, hogy itthon és Európában az eljövendő évtizedek meghatározó vezetői, kutatói, vállalkozói legyenek. A beválasztott fiatal tehetségek (Magyar Junior Templeton Fellow-k) számára a program egyéves, személyre szabott tehetséggondozó programot valósít meg. A program külön figyelmet fordít az 5-8 éves hátrányos helyzetű gyermekekre, számukra egy új tehetségvizsgálati eljárást dolgozunk ki, valamint egy néhány napos műhelyfoglalkozás keretében nyújtunk tehetségtámogató programot. A program segítséget nyújt a beválogatás során kitűnt, de a Magyar Junior Templeton Fellow-k közé nem került kivételes tehetségeknek is: a MATEHETSZ által is gondozott „Tehetségek Magyarországáért” ESF program gazdagító programokat szervez számukra.  

A beválogatás folyamata[szerkesztés]

A 300 Magyar Junior Templeton Fellow-t objektív szakmai szempontok alapján összeállított, új módszertan alapján választják be a programba. A beválogatásban használt tesztek több képességterületet is mérnek.

10-19 éves tehetségek esetében: IQ teszt, szókincs, problémamegoldás, munkamemória, motiváció és kreativitás.

A 20-29 éves tehetségek esetében: IQ teszt, valamint az eddigi eredmények, a produktivitás feltérképezése egy motivációs levél, az eddigi tevékenységek, az érdeklődés alapján, és egy bemutatkozó prezentáció vagy videó.

A Program menete[szerkesztés]

A Programba beválogatott kognitív tehetségek, a Magyar Junior Templeton Fellow-k egy éven keresztül személyre szabott szakmai és egyéb tehetségfejlesztő támogatást kapnak. Minden tehetséggel egyéni mentor foglalkozik, a mentorok a hazai tudományos és üzleti élet kiválóságai közül kerülnek be a programba. A segítő program olyan elemeket tartalmaz, mint például: e-learning; coaching; személyiségfejlesztés; kapcsolatépítés; kommunikációs, nyelvi, számítógépes, kutatási- innovációs, pénzügyi, vállalkozói készségek fejlesztése, pályaválasztás, társadalmi felelősségvállalás segítése. A program a szakmai támogatás mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Magyar Junior Templeton Fellow-k képességeiket és tudásukat felelős módon fordítsák a társadalom javára.

A Program tartalma[szerkesztés]

A fiatal tehetségek egyéni szükségleteik és a program lehetőségei alapján többek között az alábbiak közül kapnak egyénre szabott tehetséggazdagító programokat:

  • Tudományos kutatásokban, fejlesztésekben való részvétel
  • Kutatóközpontok, tudományos és üzleti esetek, gyakorlatok megismerése
  • Ösztöndíjak
  • Külföldi utazások (verseny, tábor, konferencia)
  • Üzleti képzések (pl . Lean, Start-up)
  • LinkedIn, Mindennapi Hősök, PREZI képzések
  • Kommunikációs, prezentációs képzések
  • Nyelvtanulási lehetőség
  • Esettanulmányok megismerése vállalati környezetben
  • Soft skill képzések
  • Társadalmi felelősségvállalás növelésére irányuló programok
  • Üzleti terv készítése, start-upok beindításának lehetősége
  • Szociális vállalkozás beindításának lehetőségei (Ashoka)
  • Országos/nemzetközi tehetségnapon való részvétel
  • Innovációs tábor

Lehetőségek a Program után[szerkesztés]

A kísérleti program egy évre szól, amelynek folytatását tervezik itthon és a modell a kulturális különbségeket messzemenően figyelembe vevő európai adaptációi által előre láthatólag később más országokban is. A programban felkarolt tehetségeket figyelemmel követik és segítik a következő néhány év során a Magyar Junior Templeton Fellow Network hálózatának továbbra is fennmaradó kapcsolatainak köszönhetően.

Mentorálás[szerkesztés]

A Program szakmai hátterét a mentori hálózat adja, melynek tagjai olyan tudósok, kutatók, szakemberek és üzletemberek, akik a saját területükön és személyes pályafutásuk során kiemelkedő eredményeket értek el. A mentorálás a program rendkívül hangsúlyos elemeként minden Magyar Junior Templeton Fellow számára elérhető.

Támogatók

Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész.

Magyar biokémikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, és az Academia Europaea tagja. A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének egyetemi tanára. 2008 és 2010 között a Dr. Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja. A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke.

Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. 2011-ben a Magyar Tehetség Nagykövete volt.

Kamiliánus szerzetes, 2011-ben a Magyar Tehetség Nagykövete volt.

Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, és az amerikai National Academy of Sciences rendes tagja.

Magyar jogtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Állam-és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A sakktörténet legjobb női sakkozója: nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. A Magyar Tehetség Nagykövete volt 2014-ben.

Magyar jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1989 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja, 1990 és 1998 között a testület első elnöke, 2005 és 2010 között a Magyar Köztársaság elnöke. A Magyar Tehetség Nagykövete volt 2011-ben.

Magyar fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Magyar anatómus, a Semmelweis Egyetem rektora, egyetemi tanár és intézetigazgató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Szakmai együttműködő partnerek[szerkesztés]

A Magyar Templeton Program támogatói[szerkesztés]

További információk és források[szerkesztés]