Magyar Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Mozgalom

Mottó: Mindig van választásod!
Adatok

Alapítva2015 augusztus 20.
Feloszlatva2022. december 7.
ElődpártMagyar Remény Mozgalom
SzékházŠantić utca 25, Szabadka, Szerbia

IdeológiaVojvodinizmus, patriotizmus, lokálpatriotizmus, liberalizmus
Hivatalos színeipiros, fehér, zöld

Szerbia politikai élete
Weboldala

A Magyar Mozgalom (szerbül: Mađarski Pokret) egy 2015-ben alakult, vajdasági magyar kisebbséget képviselő politikai szervezet. 2014-ben felfüggesztette politikai tevékenységét a Magyar Remény Mozgalom: ennek az űrnek a kitöltésére keletkezett a Magyar Mozgalom, mely jelenleg[mikor?] is ellenzéki pozícióban van a vajdasági magyarság kisebbségi parlamentjében, a Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT) illetve Szabadka város képviselőtestületében.

Története[szerkesztés]

Az új mozgalmat 250 ember alapította meg 2015. augusztus 15-én. A tagok létszáma 2021-re elérte a 750 főt. A párt első megmérettetése a 2016-os vajdasági parlamenti választások voltak. Négy évvel később a mozgalomban egy újabb tisztújítás következett 2020. október 17-én. Ezen a napon a pártban megszűnt a társelnöki funkció, majd ezt a rendszert felváltva a mozgalom élére Sövény Ferenc szabadkai vállalkozó, politikus került, az alelnöki pozícióra pedig Sándor József lett a befutó.

A mozgalom 2021 novemberében bejelentette, hogy indul a 2022. április 3-án esedékes választásokon, így a VMSZ képviselőin kívül lesznek más magyar jelöltek is.

2022. december 7-én bejelentették, hogy felfüggesztik politikai tevékenységüket és civil szervezetként működnek tovább.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]