Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Alapítva1989. február 26.
SzékhelyUngvár
VezetőBrenzovics László
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség weboldala

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) (ukránul: Товариство угорської культури Закарпаття) a kárpátaljai magyarok kulturális, politikai és szociális érdekeit védő nemzetiségi társadalmi szervezet. 1989. február 26-án alapították Ungváron. Létrejöttének kezdeményezője, első elnöke Fodó Sándor volt.

A szervezet célja a Kárpátalján (Ukrajna Kárpátontúli területén) élő magyarság kultúrájának, nemzeti hagyományainak, anyanyelvének megőrzése és ápolása, művelődésének és oktatásának elősegítése és a fentiekhez kapcsolódó érdekvédelem. Törekszik a nemzetiségi önigazgatás megteremtésére és a magyar kulturális és oktatási intézményrendszer kiépítésére. Ezek érdekében részt vesz az ország és a terület politikai életében, a választásokon képviselőjelölteket állít; az állami szervek felé javaslatokat dolgoz ki; az állami és önkormányzati szervekbe szószólókat és tanácsadókat delegál. Gondoskodik a nemzeti ünnepek és történelmi évfordulók megünnepléséről.

Tevékenységét a nemzetközi jogi normáknak és Ukrajna Alkotmányának, törvényeinek keretei között végzi. Támogatja Ukrajna egységes európai biztonsági rendszerbe történő betagozódását, Európához való felzárkózását és a határok átjárhatóságát szolgáló lépéseket.[1]

Történelem[szerkesztés]

2015. február 17-én bejegyzésre került a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt(wd) annak érdekében, hogy biztosítsa a választásokon való részvétel lehetőségét.

A 2020-as ukrajnai önkormányzati választások után a KMKSZ irodáiban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyveres egységei jelentek meg, Brenzovics László(wd) elnököt és a szervezethez kapcsolódó alapítványok vezetőit hazaárulással és szeparatizmussal vádolták meg.[2][3]

Szervezet[szerkesztés]

A KMKSZ-nek öt középszintű szervezete és 110 (helyi) alapszervezete van. Tagjainak létszáma mintegy 41 000.[4][5]

Elnöke Brenzovics László(wd), akit az 2021. október 9-i kongresszuson erősítettek meg pozíciójában.[2]

1993 óta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója(wd) (FUEN) tagja.[4]

Tevékenységek[szerkesztés]

A KMKSZ képviselői 1990 óta vesznek részt a Kárpátaljai Megyei Tanács munkájában. A „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt(wd) a 2020-as ukrajnai önkormányzati választások eredménye alapján a harmadik–negyedik legnagyobb frakcióval rendelkezik.[6]

Brenzovics László(wd) 2014 és 2019 között az ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács(wd) (Verhovna Rada) képviselője volt.

A KMKSZ alapítója a Kárpátalja hetilapnak és a Karpatszkij Objektivnek, emellett számos könyvet ad ki.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bemutatkozó (magyar nyelven). Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  2. a b Vörös Szabolcs: „Nem tanácsos hazamennem” – Brenzovics László budapesti száműzetésről, Kárpátaljáról és voksturizmusról (magyar nyelven). Válasz Online, 2021. november 24. (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  3. Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron (magyar nyelven). HVG, 2020. november 30. (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  4. a b c The Cultural Alliance of Hungarians in Sub-Carpathia (angol nyelven). Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója(wd). (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  5. A Szövetség testületi és területi felépítése (magyar nyelven). Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  6. A KMKSZ–UMP képviselőcsoportjának nyilatkozata a megyei közgyűlésben kialakult helyzetről (magyar nyelven). Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 2021. november 23. (Hozzáférés: 2021. november 25.)

További információk[szerkesztés]

  • Hivatalos honlap (magyar, angol, ukrán)
  • Facebook oldal
  • A KMKSZ történetéből. Dokumentumok, tények, adatok, 1989–1993; szerk. Dupka György; Intermix, Ungvár–Bp., 1993 (Kárpátaljai magyar könyvek)
  • A KMKSZ alapszabálya és programja; KMKSZ, Ungvár, 1994
  • Húsz esztendő a kárpátaljai magyarság szolgálatában; Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, 2009
  • Huszonöt év a kárpátaljai magyarság szolgálatában; Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, 2014