MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 46° 54′ 48″, k. h. 17° 53′ 33″ A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (MTA BLKI), 2012. január 1-től MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (MTA ÖK BLI), a magyarországi limnológiai kutatás központja Tihanyban. Az intézet vezetője G. Tóth László. A BLI-n belül három osztályon folyik a tudományos munka: a Hidrozoológiai, a Hidrobotanikai és a Kísérletes Állattani Osztályon.

Történelem[szerkesztés]

A Tihanyi Biológiai Intézet. Háttérben a Tihanyi apátság

Az intézet jogelődjét, a Magyar Biológiai Kutatóintézetet 1927-ben alapították Klebelsberg Kuno irányítása alatt. Híres kutatói között udvardi és básthi dr. Udvardy Miklós (1919-1998) biológus, ornitológus, és biogeográfus található. A kutatóintézet 1951-ben került az MTA fennhatósága alá.

Az eredeti épületegyüttest, amely egy főépületből, és az ehhez kapcsolódó vendégházból és kutatói lakóházból állt, Kotsis Iván tervezte. Idővel a vendégház egy újabb emelettel bővült, a lakóházból kutatóépület lett, a kutatók elhelyezésére pedig hat lakóház épült a közelben. Az intézethez kéthektáros tóparti park is tartozik.

Vendégház[szerkesztés]

Az intézet vendégháza 17 szobájában (melyek közül 2 apartman, 8 két- és 6 háromágyas szoba) 42 fő elszállásolására ad lehetőséget. Éttermében egyszerre 60 fő étkezhet. Ezen kívül egy 100 fős konferenciateremmel is rendelkezik.[1]

Elismerése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Vendégháza (magyar nyelven). Tihany. [2003. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]