Ökológiai Kutatóközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ökológiai Kutatóközpont, 2019-ig MTA Ökológiai Kutatóközpont 2012. január 1-jén alakult meg az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének és az MTA Duna-kutató Intézetének az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe történő integrálódásával. A három korábbi intézet összevonásának célja a hatékonyabb kutatás elősegítése volt.[1] A kutatóközpont első főigazgatója Báldi András volt, aki 2018. végéig töltötte be ezt a pozíciót. Ezalatt kialakult három viszonylag azonos súlyú intézet, megoldódott a Duna-kutató Intézet elhelyezése, és jelentősen növekedett a kutatási sikeresség és pályázati források bevonása. 2016-tól az MTA Ökológiai Kutatóközpont koordinálja a az MTA Nemzeti Víztudományi Programot. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója 2019-től Szathmáry Eörs. 2019-től Ökológiai Kutatóközpont néven az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat része lett.

Csoportkép, 2016

Az Ökológiai Központ alaptevékenysége[szerkesztés]

A kutatóközpont fő küldetése a magas színvonalú felfedező és célzott kutatás mind az ökológia szakterületein, mind az ökológiával határos (interdiszciplináris) tudományterületeken. Feladatai közé tartozik, hogy kutatási eredményeivel elősegítse az élővilág és az ökoszisztémák megőrzését; e kutatási eredményeket közölje, megjelenítse a magyarországi, EU-s és nemzetközi szakpolitikában, az oktatásban és az ismeretterjesztésben, így elősegítse a fenntartható fejlődést Magyarországon és külföldön. Feladata továbbá a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert gyűjteményeinek fenntartása, fejlesztése, gondozása.

Az Ökológiai Központ intézetei és osztályai[szerkesztés]

MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet - igazgató: Jordán Ferenc (8237 Tihany, Klebelsberg Kuno u. 3.)

  • Hidrobotanikai Osztály
  • Hidrozoológiai Osztály
  • Kísérletes Állattani Osztály

MTA ÖK Dunakutató-Intézet - igazgató: Végvári Zsolt (1113 Budapest, Karolina út 29.; 4026 Debrecen, Bem tér 18. (Tisza-kutató Osztály))

  • Hidro- és Növényökológiai osztály
  • Restaurációs- és Állatökológiai osztály
  • Tisza-kutató Osztály
A botanikus kert nyári képe

MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet - igazgató: Garamszegi László Zsolt, az MTA doktora (2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2–4.)

  • Terresztris Ökológiai Osztály
  • Botanikus Kerti Osztály

Az MTA ÖK központi egységei a főigazgatóság, gazdasági osztály és a titkárság (könyvtárvezető, tudományos titkár, főigazgatói titkár, médiafelelős, informatikai felelős). Szakmai kérdésekben a Kutatóközponti Tudományos Tanács fogja össze a három intézetet.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót[szerkesztés]

A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton szervezetileg az MTA ÖK Botanikus Kerti Osztályához tartozik.

Vendégház, Tihany[szerkesztés]

Az intézet vendégháza 17 szobájában 42 fő elszállásolására ad lehetőséget. Éttermében egyszerre 60 fő étkezhet. Ezen kívül egy 100 fős konferenciateremmel is rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az akadémiai intézményhálózat megújítása. [2012. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]