MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Dátum1945. május 14.
OrszágMagyarország
SzemélyzetHivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állomány
TípusSzárazföldi alakulat
MéretEzred
DiszlokációBudapest
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnokSzilágyi Zsolt Lajos ezredes
Kultúra és történelem
ÉvfordulókHadihajózás napja: július 25.
Tűzszerészek napja: szeptember 28.

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a MH Szárazföldi Parancsnokság alárendelt alakulata. A Magyar Honvédség csapatainak tevékenységének támogatása a haza védelme, a szövetségben vállalt kötelezettségek teljesítése és a békeműveletek sikere érdekében, az alárendelt alegységek felkészítésével, készenlétben tartásával, az anyagi-technikai eszközök készletképzésével, hadrafoghatóságának biztosításával.

Története[szerkesztés]

Az alakulat a Magyar Honvédség egyik legrégebbi katonai szervezete. Közvetlenül második világháborút követően állították fel, 1945. május 14-én a dunai aknafigyelő-jelentő századot. A két szakasza Vác, Sződliget, Alsógöd, Dunakeszi, Albertfalva, Érd, Dunafüred, Ercsi, Szigetújfalu, Adony és Sinatelep településeken állomásoztak. A Hadihajós Osztály is ezidőtájt került megalakításra. Első feladata a Balaton aknamentesítése volt. 1948-ban Honvéd Folyamőrség lett a neve, majd 1 évvel később Honvéd Folyami Flottillára. 1951-ben dandár magasabbegység szerveztre tért át.

A hadihajósok a Petőfi Sándor laktanyába az 1950-es évek elején kerültek, miután óbudai és újpesti bázisukat felszámolták. A hadikikötő is ebben az időszakban alakult ki. A hadihajósok újpesti megtelepedésével egy új fejezet indult a magyar hadihajózás történetében, a flottilla ugyanakkor Újpesttől is elválaszthatatlanná vált. Jelentős fejlesztés eredményeként az 1980-as évek elején új aknamentesítő hajók is érkeztek. A laktanyában a hadihajósokon kívül teljesített szolgálatot többek között az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj. Az 1980-as évek elején újra átnevezték, ami a Magyar Néphadsereg 1991-es megszűnéséig MN 1. Önálló Hadihajós Dandár nevet viselte. 1991. május 14-én MH Honvéd Folyami Flottilla lett. A flottilla eredményes és sikeres története 2001-ben derékba tört az akkori átgondolatlan haderő átszervezés miatt, az alakulat hadrendből történt kivonásával ért véget.

2001. július 1-jével az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj kiegészült a flottilla felszámolásából átcsoportosított hadihajós alosztállyal és MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred néven működött tovább.

Az ezred 2007. márciusától tevékenységét az improvizált robbanószerkezetek hatástalanításával kibővült feladatrendszerrel látja el. NATO-tagságunkból adódóan a hadihajós tevékenység nemzetközi vizekre való kiterjesztése is felgyorsult, hiszen ebben a térségben a többi tagország közül a Magyar Honvédség rendelkezik csak ilyen folyami erőkkel.

Az elmúlt csaknem 80 év során a tűzszerészek és aknakutatók mintegy 100.000 hektár területet mentesítettek. Hatástalanítottak és megsemmisítettek mintegy húszmillió aknát, bombát és tüzérségi lőszert, valamint 30.000 tonna egyéb lőszert és robbanóanyagot.

A veszélyes feladat végrehajtása közben több mint háromszáz tűzoltó, határőr és honvéd tűzszerész halt hősi halált.

Feladata[szerkesztés]

Alaptevékenységi körében ellátja az országos tűzszerész készenléti szolgálatot, végzi a katonai eredetű lőszerek, robbanótestek felkutatását, hatástalanítását, megsemmisítését, átvizsgálja a katonai lő- és gyakorlótereket, megsemmisíti a fel nem robbant robbanószerkezeteket. Ellenőrzi, szükség szerint aknamentesíti a hajózható vízi utakat, biztosítja a folyami műtárgyak úszóaknák elleni védelmét. A külföldi műveletek során, valamint egyes meghatározott esetekben Magyarország területén, végzi az improvizált robbanószerkezetek felderítését, hatástalanítását és megsemmisítését. Szintén feladata, hogy a tűzszerész beosztású katonákat kiképezze, tűzszerész-bemutatók szervezése és katonai parádék, rendezvények hadihajós biztosítása.[1]

Szervezeti felépítése, alegységei[szerkesztés]

  • Vezető szervek:
    • Parancsnokság
    • Törzs
  • Végrehajtó alegységek:
    • Tűzszerész és aknakutató zászlóalj
    • 1. tűzszerész század
    • 2. tűzszerész század
    • Hadihajós alosztály
  • Logisztikai alegységek:
    • Logisztikai század

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]