Műholdvevő a birkák közt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Műholdvevő a birkák közt
(The Dish)
2000-es ausztrál film
RendezőRob Sitch
ProducerMichael Hirsh
Műfajvígjáték-dráma
Forgatókönyvíró
  • Santo Cilauro
  • Rob Sitch
Főszerepben
ZeneEdmund Choi
VágóJill Bilcock
Gyártás
Gyártó
Ország Ausztrália
Nyelvangol
Játékidő101 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. október 19. (Ausztrália)
2005. november 2. (Magyarország)
Korhatár12 II. kategória (F/6230/J)
Bevétel17 999 473 A$ (Ausztrália, 2000)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Műholdvevő a birkák közt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Műholdvevő a birkák közt (eredeti cím: The Dish) 2000-ben bemutatott ausztrál történelmi vígjátékdráma, amit Rob Sitch rendezett. A főbb szerepekben Sam Neill, Kevin Harrington és Tom Long. A történet alapját a Parkes Csillagvizsgáló szerepe ihlette az Apollo–11 küldetésben. 2000. október 19-én mutatták be Ausztráliában.[1] Magyarországon nem vetítették a mozikban, 2005. november 2-án jelent meg a televízióban.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

1969 júliusában járunk, néhány nappal az Apollo-11 indítása előtt. A NASA az ausztrál Parkes városában lévő parabolaantennát elsődleges vételi antennaként kívánja használni Neil Armstrong történelmi jelentőségű első holdraszállásának videóközvetítéséhez. Az antenna személyzetének, Mitchnek, Glenn-nek és Cliffnek a NASA összekötőjével, Allel kell együttműködniük. Bár Al lekezelőnek hat, Cliff elsimítja a nézeteltérést a munkatársak között.

Parkes városa az antenna fontossága miatt nagyobb érdeklődést vált ki az emberekben, a polgármester pedig reménykedik, hogy karrierjében előnyhöz juthat. Mitch hibás karbantartása miatt az antenna generátora azonban meghibásodik, ezért egy áramszünetben elvesztik a kapcsolatot az űrhajóval. Cliff és Al titkolják a hibát a NASA elől, amíg több órányi próbálkozás után végül sikerül visszakapcsolódniuk az űrhajóra.

Miután az Eagle holdkomp sikeresen leszállt a Holdra, Cliff aggodalommal állapítja meg, hogy a szél szokatlanul erősnek tűnik. A szabályok szerint, ha a szél eléri a 30 csomót, az antennát el kell rakni, ami azt jelenti, hogy nem lehet a Holdra irányítani, és így nem lehet fogni az Eagle videóközvetítéseit. Az események összejátszanak, és a Parkes-antenna lesz az egyetlen antenna a Földön, amely képes fogadni a történelmi videofelvételeket Armstrong első lépéseiről a Holdon.

A szél eléri és meghaladja a 30 csomót. Annak ellenére, hogy kockáztatják a parabolaantenna teljes összeomlását, és ezáltal saját életüket is, a parabolaantenna-csapat mind a négy tagja úgy dönt, hogy a parabolaantennát a Holdra irányítják, mert szeretnék, hogy a világ szemtanúja legyen az első holdsétának, és ez megéri a kockázatot.

Visszatérve a jelenbe, az odalátogató idős Cliffet az ott dolgozó technikus távozásra szólítja fel, bár ismerősnek tűnik neki a férfi. A film végén elhangzik, hogy az antenna több mint 60 mérföld/óra sebességű szélnek is ellenállt, hogy a Holdon sétáló emberről videofelvételek elkészülhessenek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Cliff Buxton Sam Neill Végvári Tamás
Ross Mitchell Kevin Harrington Görög László
Glenn Latham Tom Long Széles Tamás
Al Burnett Patrick Warburton Csuja Imre
McIntyre polgármester Roy Billing Berzsenyi Zoltán
Janine Kellerman Eliza Szonert n.a
Rudi Kellerman Taylor Kane n.a
Cameron Billy Mitchell n.a
Miss Nolan Roz Hammond n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film nagyon jó benyomást tett a filmkritikusokra. A Rotten Tomatoeson 96%-os minősítést ért el 99 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Egy jó érzésű film, bőséges zagyvaság nélkül.”[3] Desson Thomson a Washington Posttól azt írta: „Sok mozilátogató számára nehéz lesz ellenállni ennek a jó hangulatnak.”[3] Terry Lawson a Detroit Free Presstől azt írta: „A Műholdvevő a birkák közt szépen felidézi azt is, milyen volt 1969 azok számára, akik nem San Franciscóban, Párizsban vagy akár az ausztráliai Melbourne-ben éltek.”[3] Roger Ebert azt írta a filmről: „Egy mosolygós emberi komédia.”[3]

A MetaCritic 74 pontot adott a 100-ból 27 vélemény alapján.[4] Lisa Schwarzbaum az Entertainment Weeklytől azt írta: „Ez egy kedves, eredeti, ausztrál megközelítés egy olyan csúcspontra, amelyről általában azt gondolják, hogy teljesen amerikai.”[4] Michael Wilmington a Chicago Tribune-től azt írta: „Az a fajta film, amire a közönség egy része ki van éhezve, egy vígjáték emberi arccal, melegséggel és lélekkel.”[4] Michael Atkinson a Village Voice-tól azt írta: „Az ártalmatlan és szeretetteljes Műholdvevő a birkák közt teret enged a kliséknek, melyek némelyike kellemesen meglepő.”[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film 16,5 millió dolláros bevételt ért el, a költségvetésről nincs adat.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. Műholdvevő a birkák közt az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. a b c d Rotten Tomatoes
  4. a b c d MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]