Mária Amália badeni hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mária Amália hercegnő
Mária Amália, Hamilton hercegnéje
Mária Amália, Hamilton hercegnéje
Született1817. október 11.
Karlsruhe; Németország
Elhunyt1888. október 17. (71 évesen)
Baden-Baden; Németország
ÁllampolgárságaBadeni Nagyhercegség
HázastársaWilliam Hamilton, 11th Duke of Hamilton (1843. február 23. – )[1]
Gyermekei
  • Mary Victoria Hamilton
  • William Douglas-Hamilton, 12th Duke of Hamilton
  • Charles George Archibald Douglas-Hamilton, 7th Earl of Selkirk
SzüleiStefánia badeni nagyhercegné
Károly badeni nagyherceg
Foglalkozásaarisztokrata
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária Amália hercegnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mária Amália badeni hercegnő, férjezett Mária Amália hamiltoni hercegné (németül: Prinzessin Marie Amelie von Baden, angolul: Mary Amelie, Duchess of Hamilton, teljes nevén Marie Amelie Elisabeth Karoline; Karlsruhe, 1817. október 11.Baden-Baden, 1888. október 17.) badeni hercegnő, házassága révén előbb Douglas és Clydesdale őrgrófnéja, később Hamilton és Brandon hercegnéje.

Élete[szerkesztés]

Mária Amália hercegnő 1817-ben született a Badeni Nagyhercegség fővárosában Károly badeni nagyherceg és Stéphanie de Beauharnais grófnő harmadik, utolsó leányaként. Édesanyja, aki a Beauharnais-házból származott és I. Napóleon francia császár gyámleányaként francia császári hercegnői címet viselt, nem élt egy háztartásban férjével. A nagyhercegné számára külön rezidenciát tartottak fenn Mannheimben, és itt nőttek fel gyermekei is.

1843. február 23-án Mannheimben Mária Amália feleségül ment William Alexander Archibald Hamiltonhoz, egy skót nemesemberhez, Hamilton és Brandon trónörököséhez, Douglas és Clydesdale őrgrófjához. Boldog házasságukból három gyermek született:

  • William Alexander Louis (1845–1895), Hamilton és Brandon hercege
  • Charles George (1847–1886), Selkirk grófja
  • Mary Victoria (1850–1922), házassága révén először Monaco hercegnéje, majd Festetics grófné és hercegné.

Esküvőjét követően Mária Amália hercegnő és őrgrófné az Arran szigetén található Brodick-kastélyba költözött. Mikor férje 1852-ben megörökölte Hamilton és Brandon hercegségét, a család állandó lakhelyként a Lannraig grófsági Hamilton palotát választotta. Mária Amália hercegnő rajongott a kertészetért, a palota kertjébe rózsalugasokat és virágágyásokat ültetett, valamint felépíttetett egy nyári lakot. 1855-ben a hercegné áttért protestáns vallásáról a római katolikus hitre.

Férje 1863-ban bekövetkezett halálát követően az özvegy hercegné elhagyta addigi otthonát. Utódja, Mary Montagu manchesteri hercegnő nem tanúsított érdeklődést a kertészet iránt, így a Mária Amália által tervezett kertek és a nyári lak pusztulásnak indult. A hercegnő szülőföldjén, Baden-Badenben hunyt el 1888. október 17-én. Egyetlen leányának utódai révén a hercegnő rokonságban áll a jelenlegi monacói uralkodóval, II. Albert monacói herceggel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. p10947.htm#i109468, 2020. augusztus 7.

Források[szerkesztés]