Ljubomir Marić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ljubomir Marić (cirill írással: Љубомир Марић, albánul: Ljubomir Mariq; Knin, Horvátország, 1977. május 15. -) szerbiai és koszovói politikus. 2014 és 2016 között a koszovói kormány közigazgatási és helyi önkormányzati minisztere volt a Szerb Lista képviselőjeként. Később a 2020-as szerbiai parlamenti választásokon beválasztották a szerbiai nemzetgyűlésbe. Marić a Szerb Haladó Párt tagja.[1]

Ljubomir Marić
A Szerbiai Nemzetgyűlés tagja
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2020. augusztus 3.
A Koszovói és Metóhiai Hivatal igazgatóhelyettese
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. március 14.
MiniszterelnökAleksandar Vučić Ana Brnabić
Koszovó Közigazgatás és Helyi Önkormányzat minisztere
Hivatali idő
2014. december 9. – 2016. december 16.
miniszterelnökIsa Mustafa
ElődSlobodan Petrović
UtódMirjana Jevtić

Született1977. május 15.
Knin, Horvátország
PártSzerb Lista (Koszovó) Szerb Haladó Párt

Foglalkozáspolitikus

Magánélete[szerkesztés]

Marić 1977-ben született Kninben, az akkori Horvát Szocialista Köztársaságban, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban.[2] 1995-ben, tizennyolc éves korában családjával együtt a Vihar hadművelet idején elmenekült Kninből, és Kosovska Mitrovicában, Koszovó és Metóhiában telepedett le.[3] Menedzsmentből mesterdiplomát szerzett.

A koszovói kormány minisztere[szerkesztés]

A Szerb lista a 2013-as brüsszeli megállapodást követően került be a koszovói koalíciós kormányba, amely normalizálta a szerb és a koszovói kormány közötti kapcsolatokat, de nem oldotta meg a terület státuszát. Marićot 2014-ben a Szerb Lista két képviselőjének egyikeként nevezték ki a kormányba, ahol a Közigazgatási és Helyi Önkormányzat minisztere lett. Részt vett a Brüsszelben folytatódó tárgyalásokon, amelyek középpontjában többek között a Szerb Önkormányzatok Közösségének (Zajednica srpskih opština, ZSO) tervezett létrehozása állt. 2015 májusában egy interjúban azt mondta, hogy a ZSO szükséges a koszovói és metóhiai szerbek fennmaradásához. Hozzátette, hogy Isa Mustafa kormányának megalakulása előtt nem volt akarat a ZSO létrehozására, és hogy a Szerb Lista kormányzati szerepvállalása siettette a változást (A ZSO létrehozását később elhalasztották, és 2022-ig még mindig nem történt meg).

Marić a Koszovói Szerb Közösség gyakori szóvivője volt a kormányzás idején. 2016 februárjában jelezte, hogy a közösség saját jelöltet indít a 2016-os koszovói elnökválasztáson, hogy folytassa a ZSO megalakulását. Később kijelentette, hogy a szerb küldöttek nem vesznek részt a helyi bizottságban a Trepča bánya státuszát érintő vitákban, mondván, hogy a kérdést Brüsszelben kell megoldani.

Marićot 2016. december 16-án menesztették a kormányból, és helyére a szerb közösség egy másik képviselője került. Ezt a döntést a Progresszív Párt elítélte, és a Szocialisták Mozgalmának helyi tagjai által a szerb listán elkövetett manőverezéssel vádolta. (Ez végül nem befolyásolta a Progresszívek és a Szocialisták Mozgalma közötti szövetséget a szerb kormányban.) Mustafa miniszterelnök megvédte a döntést, mondván, hogy nem bízik Marićban mint miniszterben, és azzal vádolta Marićot, hogy a kormány politikájával ellentétes kijelentéseket tett.[4]

2017. március 14-én a szerb kormány Marićot a Koszovóért és Metóhiáért felelős hivatal igazgatóhelyettesévé nevezte ki. Ebben a minőségében továbbra is felügyelte a ZSO létrehozásának folyamatát.[5] 2017-ben a koszovói parlamenti választásokat követően panaszt tett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ), hogy egyes szerbektől megtagadták a választójogot.[6]

A szerbiai nemzetgyűlés tagjaként[szerkesztés]

Marić az ötvenkettedik helyet kapta a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért választási listáján a 2020-as szerbiai parlamenti választásokon[7] és megválasztották, amikor a lista 188 mandátummal elsöprő győzelmet aratott. Tagja a Képviselőház Koszovó-Metohiával foglalkozó bizottságának, a kulturális és információs bizottság helyettes tagja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Assembly of the Republic of Serbia | MP. www.parlament.gov.rs. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  2. Ljubomir Marić. otvoreniparlament.rs. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  3. KoSSev: Kosovski ministar: Kao Srbi iz Hrvatske, tražićemo pravo na svoju imovinu (sr-RS nyelven). KoSSev, 2015. augusztus 5. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  4. Tanjug: Marić smenjen zbog izjava, Mustafa preti i ostalim Srbima (szerb nyelven). Blic.rs. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  5. Tanjug: Ljubomir Marić pomoćnik direktora Kancelarije za KiM (szerb nyelven). Blic.rs. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  6. Beta: Marić: Velikom broju Srba uskraćeno pravo da biraju svoje predstavnike (szerb nyelven). Blic.rs. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)
  7. Ko je sve na listi SNS za republičke poslanike? - IZBORI - Dnevni list Danas (sr-RS nyelven), 2020. március 6. (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.)